Ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να διεξάγουν έρευνες για την τεράστια παραβίαση δεδομένων στην Uber και το ρόλο που έπαιξε η εταιρεία στην συγκάλυψή της.
Όπως έγινε γνωστό χθες, ο παγκόσμιος κολοσσός μίσθωσης αυτοκινήτων έδωσε αμοιβή 100.000 δολαρίων σε χάκερς προκειμένου να αποσιωπήσουν ότι παραβίασαν δεδομένα προσωπικών πληροφοριών 57 εκατομμυρίων πελατών της.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η Uber στη συνέχεια απέλυσε τον επικεφαλής ασφαλείας της, Joe Sullivan, καθώς και τον CEO Dara Khosrowshahi, λέγοντας ότι ήταν κάτι «που δεν έπρεπε να συμβεί».
Ωστόσο, πλέον η εταιρεία βρίσκεται στο μικροσκόπιο ρυθμιστικών αρχών διαφόρων χωρών σε όλο τον πλανήτη.
Ήδη η υπηρεσία προστασία δεδομένων της Αυστραλίας ενημέρωσε «ξεκίνησε έρευνες για την Uber».
«Περιστατικά όπως αυτό αποτελούν μια έγκαιρη υπενθύμιση προς τους Αυστραλούς για την αξία που έχουν οι προσωπικές πληροφορίες που παρέχουν για να λαμβάνουν προϊόντα και υπηρεσίες», ανέφερε σε ανακοίνωση της η αυστραλιανή υπηρεσία ενημέρωσης και προστασίας του προσωπικού.
Επίσης, η επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Σιγκαπούρης δήλωσε στο CNBC ότι «έχει γνώση της παραβίασης και βρίσκεται σε επαφές με την Uber για περαιτέρω λεπτομέρειες».
Η αρμόδια υπηρεσία της Βρετανίας (ICO), ενημέρωσε και αυτή ότι η Uber ενδεχομένως θα βρεθεί υπό έρευνα και υπό το ενδεχόμενο να της επιβληθεί πρόστιμο έως και 500.000 λιρών.
«Θα το διερευνήσουμε, αλλά όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες θα προβούμε τελικά, αυτές θα εξαρτηθούν από τα ευρήματα που θα προκύψουν και προφανώς βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο», δήλωσε εκπρόσωπος της ICO.
Από την πλευρά της Uber, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται στα στάδιο κατά το οποίο ενημερώνει τις κατά τόπους ρυθμιστικές αρχές και τις αντίστοιχες κυβερνητικές υπηρεσίες χωρών, αναμένοντας να έχει συνομιλίες μαζί τους επί του θέματος.