Η πολύπαθη τράπεζα Αττικής κατάφερε να ολοκληρώσει μία σημαντική ΑΜΚ μεγέθους 240 εκατ. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε πολύ χρόνο να υπολογίσουμε το κόστος του ΤΣΜΔΕ ανά μετοχή στην τράπεζα αλλά και το ποσοστό που έχασε στην πορεία των χρόνων. Παρόλα αυτά πάμε να δούμε πως έχει η κατάσταση με τα σημερινά δεδομένα. Πλέον η τράπεζα έστω και πολύ οριακά με τα νέα κεφάλαια κατάφερε να έχει κεφαλαιακή επάρκεια. Αυτό ήταν και το ζητούμενο της ΑΜΚ μιας και για να πετύχει και να βάλει νέο “στρατηγικό επενδυτή» με 9,99% υπήρξε dilution τόσο στο ΤΧΣ όσο και στους μικρομετόχους.
Πλέον τα ποσοστά των μετόχων μετά την ολοκλήρωση είναι 9,9% το Elligton (στρατηγικός με 10% μόνο) 14,7% το ΤΜΕΔΕ, 10,3% ο ΕΦΚΑ, 63,1% το ΤΧΣ και το τεράστιο ποσοστό του 2% οι μικρομέτοχοι. Ο τρόπος που έγινε η τεράστια ΑΜΚ κατάφερε να πετάξει εκτός τους μικρομετόχους, με την Αττικής να είναι ακόμα ένα τραπεζικό κτύπημα στις επενδύσεις τους.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΑΜΚ μία αύξηση πήρε παράταση μόνο και μόνο για να υπαναχωρήσουν κάποιοι από τη συμμετοχή τους. Έτσι λοιπόν με την παράταση έκαναν πίσω 24 επενδυτές που είχαν συμφωνήσει να καλύψουν 1.263.409 μετοχές που ουσιαστικά καλύφτηκαν από τον «στρατηγικό επενδυτή».
Όσοι επενδυτές είχαν το... θράσος να συμμετάσχουν με αδιάθετα για να κερδοσκοπήσουν φαίνεται ότι πήραν το σύνολο της ζήτησης και το πιο πιθανό είναι να τους χαρίσουν αποδόσεις από την πρώτη μέρα εισαγωγής των νέων τίτλων που είναι σήμερα.
Αν παρατηρήσει κάποιος την τιμή της ΑΜΚ έγινε στα 20 λεπτά και ο τίτλος φαίνεται να κλείνει κάπου στα 34 λεπτά. Μένει να δούμε αύριο αν το free float του 2% ή εκείνων που γράφτηκαν για κερδοσκοπία, θα βγουν πωλητές κοντά στα 24 λεπτά και θα υπάρξουν αγοραστές που θα τους χαρίσουν 20% κέρδη εύκολα. Το θέμα είναι ότι οι βασικοί μέτοχοι δεν μπορούν να βγουν πωλητές, οπότε τουλάχιστον για ένα διάστημα 6 μηνών οι μετοχή θα κινείται με το 2% του συνόλου των τίτλων και στο έλεος των «αγοραστών»
Το ίδιο το Elligton έχει συμφέρον να καταγράψει κέρδη στη συμμετοχή του, μιας και με 6 μόλις εκατομμύρια ευρώ μπορεί να απορροφήσει ακόμα και το σύνολο του free float. Εν κατακλείδι, το έξυπνο χρήμα έχει αρκετές ευκαιρίες να μπορέσει να κερδίσει από την αγορά αποδόσεις από τη στιγμή που η αγορά ακόμα δίνει τέτοιες ευκαιρίες… Φυσικά το ρίσκο πάντα υπάρχει αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι μειωμένο κατά πολύ.
Αξίζει κάποιος να δει κάποιος το ημερήσιο γράφημα της τράπεζας Αττική το 2021 μιας και εκεί φαίνεται καθαρά ότι το υψηλό έτους ήταν 17,16 ευρώ με την ΑΜΚ να γίνεται στο 0,20 ευρώ… Στο μηνιαίο ιστορικό γράφημα από την άλλη φαίνεται ότι αν κάποιος είχε επενδύσει στην τράπεζα Αττικής 250.000 ευρώ το 1999 σήμερα θα είχε 30 ολόκληρα λεπτά. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσα χρήματα έχει χάσει το ΤΣΜΕΔΕ και το Ελληνικό δημόσιο και οι επενδυτές όλα αυτά τα χρόνια.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.