Οι τράπεζες με έδρα τους τη Βρετανία που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit πρέπει να συστήσουν κανονικές και όχι εικονικές εταιρίες στις χώρες της ΕΕ, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Bundesbank.
Ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του συμβουλίου της Bundesbank που είναι αρμόδιος για θέματα εποπτείας, προειδοποίησε τις τράπεζες να μην προσπαθούν να ξεγελάσουν τις ρυθμιστικές αρχές αναζητώντας τρόπους να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.
«Δεν θα δεχθούμε εταιρίες-βιτρίνα εκεί όπου οι εργασίες ουσιαστικά συνεχίζουν να γίνονται εκτός Λονδίνου», δήλωσε σε συνέδριο στο Λονδίνο. «Καλώ τις τράπεζες να μην ξοδεύουν το χρόνο τους εφευρίσκοντας στρατηγικές για να παρακάμψουν τέτοιες απαιτήσεις», δήλωσε ο Ντόμπρετ. «Αυτό περιλαμβάνει σχετικά δημιουργικές λύσεις», εξήγησε, όπως το να μετακινούνται εκτός Λονδίνου καθημερινά με αεροπλάνο οι τραπεζίτες ή το να κατοχυρώνονται συναλλαγές σε μια θυγατρική στην ΕΕ ενώ στην ουσία εκτελούνται στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι τραπέζες που έχουν άδεια σε ένα κράτος-μέλος έχουν δικαιώματα «διαβατηρίου» προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ, αλλά οι πιθανότητες οι τράπεζες με έδρα τους τη Βρετανία να διατηρήσουν αυτή την πρόσβαση χωρίς να μεταφέρουν κάποιες δραστηριότητες έξω από το Λονδίνο είναι «περιορισμένες», δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.
«Για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αυτό σημαίνει ότι το σημερινό μοντέλο του να χρησιμοποιείται το Λονδίνο ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη πιθανόν να τερματιστεί».
Ο Ντόμπρετ δήλωσε ότι οι τράπεζες στο Λονδίνο θα αποφασίσουν το πρώτο εξάμηνο φέτος εάν θα μεταφέρουν κάποιες δραστηριότητες.
«Αναμένω ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ένα σημαντικό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο», πρόσθεσε. «Ωστόσο, αναμένω επίσης ότι ένας αριθμός παραγόντων της αγοράς που έχουν ως έδρα τους τη Βρετανία να μεταφέρει κάποιες μονάδες τουλάχιστον προκειμένου να έχουν κάλυψη απέναντι σε κάθε πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων». Ο Ντόμπρετ δήλωσε ακόμα ότι δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή του στοιχεία ότι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη προσπαθούν να υπονομεύσουν η μία την άλλη προσφέροντας «εκπτώσεις» ή κίνητρα στις τράπεζες για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους από το Λονδίνο στη χώρα τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ