Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί σημείο επαφής μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για να αποφευχθεί η γενίκευση της ιταλικής κρίσης, εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εκδηλώνοντας παράλληλα την ανησυχία του για την κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης τόνισε ότι η Ρώμη μπορεί με τρεις... απλές κινήσεις να αλλάξει το κλίμα, ενώ απέφυγε να προβεί σε εκτίμηση για την έκβαση της διελκυστίνδας με τις Βρυξέλλες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει «μαγική σφαίρα» και κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, οι Ιταλοί αξιωματούχοι θα πρέπει να χαμηλώσουν τους τόνους, να σταματήσουν να αμφισβητούν το ευρώ και να εφαρμόσουν τις πολιτικές εκείνες που θα οδηγήσουν στη μείωση των spreads. Μόνο έτσι θα αποτραπεί μία κρίση που κανείς δεν επιθυμεί στην Ευρώπη και που θα κάνει κακό στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ιταλίας, συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε αρκετές φορές ότι αποστολή της κεντρικής τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών και όχι η χρηματοδότηση δημοσιονομικών ελλειμμάτων, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την ιταλική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνει «χάρες» για να διευκολύνει το πολιτικό της έργο από τη στιγμή που παραβιάζονται ευρωπαϊκοί κανονισμοί.
Παρ'' όλα αυτά, ο «Super Mario» άφησε ανοικτά μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στη μετά το τέλος του QE εποχή, όπως τη διάρκεια των επανεπενδύσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις προς την Ιταλία, στην περίπτωση που καταλήξει σε συμβιβασμό με την Κομισιόν.
Επιπρόσθετα, ο Ντράγκι αναφέρθηκε στο OMT, το πρόγραμμα η ανακοίνωση του οποίου... έσωσε πριν 6 χρόνια τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας και αποτελεί το «μπαζούκα» της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του συνοδεύεται από συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως η ύπαρξη προγράμματος με τον ESM. Με άλλα λόγια, ο Ιταλός ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε παρέμβαση της ΕΚΤ αν δεν αλλάξει πορεία η ιταλική κυβέρνηση. Σημείωσε δε, ότι δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου έγειραν το θέμα της εφαρμογής ενός νέου γύρου TLTRO, στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο λόγω της ιταλικής κρίσης, ωστόσο δεν υπήρξε εκτενής συζήτηση για το συγκεκριμένο εργαλείο.
Όσο για τις ιταλικές τράπεζες, ο Ντράγκι παραδέχθηκε ότι η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων πλήττει τα κεφάλαιά τους, δεν θέλησε ωστόσο να σχολιάσει τις αναλύσεις που τοποθετούν το σημείο «ανάφλεξης» τουspread στις 400 μονάδες βάσης.