Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Η παροχολογία από την κυβέρνηση συνεχίζεται με αυξημένο όμως τον κίνδυνο όχι μόνο συστάσεων αλλά και καθυστερήσεων στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ. Μετά τις συντάξεις και τη θέση διάφορων υπουργών και στελεχών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι δεν θα μειωθούν, τον ΦΠΑ όπου η εξάμηνη παράταση διατήρησης του ειδικού καθεστώτος εξόργισε τους Γερμανούς, και τις πληροφορίες περί ... χαρίσματος των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ, χθες «χτύπησε» ο υφυπουργός εργασίας Τάσος Πετρόπουλος που υπόσχεται ελαφρύνσεις στον ΕΦΚΑ.
Και όπως φαίνεται αυτές (οι υποσχέσεις) θα συνεχισθούν καθώς ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τα υπουργεία να του προτείνουν έξυπνες λύσεις για το πως και που μπορεί να διανεμηθεί το μέρισμα του 2018. Μία πρώτη γεύση θα πάρουμε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες μετά το πανηγύρι του τέλος του προγράμματος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και το τέλος του Μνημονίου. Καθώς οι επισκέψεις των θεσμών στην Αθήνα θα διατηρηθούν για αρκετά χρόνια και μέχρι να βρει η χώρα μας το βηματισμό της.
Ο κ. Πετρόπουλος λοιπόν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται «τέσσερα τουλάχιστον» σενάρια για αναλογικότερη και δικαιότερη κατανομή των εισφορών που καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες στον ΕΦΚΑ. «Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι στον ΕΦΚΑ καταβάλλει εισφορά έως 200 ευρώ το 87% των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Παλαιότερα, το ποσοστό ήταν 27%», σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος.
Στα υψηλότερα κλιμάκια, «για εισόδημα από 31.569 μέχρι 70.420 ευρώ, που αντιστοιχεί μόλις στο 2%, καταβάλλουν παραπάνω από ότι με τους παλιούς κανόνες ... είναι ωστόσο κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν και να δημιουργήσουμε συντελεστή ώστε οι εισφορές να προκύπτουν με πιο δίκαιο και αναλογικό τρόπο». Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι «αυτό επεξεργαζόμαστε ήδη, ένα νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών που να είναι πιο αναλογικό. Δουλεύουμε συστηματικά, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση στην έναρξη του νέου έτους να έχουμε ελαφρύνσεις στις εισφορές των επαγγελματιών και επιστημόνων. Επεξεργαζόμαστε τέσσερα τουλάχιστον διαφορετικά σενάρια», όπως είπε ο υφυπουργός.
Όπως γίνεται αντιληπτό τα σενάρια των μειώσεων για έξι μήνες ακόμα θα σέρνονται και θα ανακοινώνονται από την κυβέρνηση χωρίς πάντως να γνωρίζει κανείς τίποτα. Διότι το πιθανότερο είναι να μην αλλάξει και τίποτα.
Θα ήταν ευχής έργο, η κυβέρνηση να έβρισκε έναν τρόπο να περιορίσει τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές στα υψηλά κλιμάκια που καλούνται να πληρώσουν περίπου 13.000 ευρώ ετησίως και μάλιστα χωρίς καμία ανταποδοτικότητα και κανέναν όφελος μελλοντικά. Και αυτό καθώς η σύνταξη που θα πάρουν δεν θα είναι αναλογική των εισφορών που πλήρωσαν όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτό που δυστυχώς δεν βλέπουν στην κυβέρνηση είναι ότι χρόνο με τον χρόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες μειώνονται για να αποφύγουν τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές και τους υψηλούς φόρους. Αναγκάζονται να συνενωθούν για να γλιτώσουν ή διαφορετικά για να επιβιώσουν. Η οικονομική ανέχεια τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές καθώς και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις αναγκάζουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες να κλείσουν τις ατομικές τους επιχειρήσεις και να συμπράξουν με άλλους συναδέλφους, ή διαφορετικά σταματούν την έκδοση αποδείξεων και δουλεύουν μόνο με μαύρα. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) φέτος παρατηρείται εκτόξευση των συστάσεων ομόρρυθμων εταιρειών κατά 58%σε σύγκριση με το 2017.