Η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει μέρος των μνημονιακών της δεσμεύσεων από το Ταμείο Ανάπτυξης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο συνέδριο του Economist. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως δεν θα υπάρχει ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες κατά τη διαδικασία στήριξης των ευρωπαϊκών κρατών λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Ιταλία θα είναι οι περισσότερο ωφελημένες από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο χρήσης των κεφαλαίων του ESM που ανέρχονται στα 3,7 δισ. ευρώ, είπε πως με τα σημερινά δεδομένα δεν χρειάζεται να προσφύγει η χώρα χωρίς να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο μελλοντικά δεδομένου ότι τα κονδύλια θα βρίσκονται εκεί μέχρι το 2022.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ίδια θέση που βρισκόταν το 2010, όταν ζήτησε χρηματοδοτική βοήθεια και δεν αντιμετωπίζει τα ίδια δομικά προβλήματα, η οικονομία της είναι σταθερή, χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες. «Το σοκ μπορεί να την καθυστερήσει, αλλά δεν θα τη ρίξει», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, καθιστώντας σαφές ότι επιδειχθεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μέσω των νέων «εργαλείων» χρηματοδότησης, για τα οποία τόνισε, όμως, ότι θα υπάρχουν κανόνες.
Επίσης, ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει δωρεάν χρήμα, δεν υπάρχει λεφτόδεντρο», θέλοντας έτσι να τονίσει ότι θα υπάρξουν κανόνες. Συμπλήρωσε, όμως, ότι αυτοί οι κανόνες δεν θα είναι τύπου Τρόικας.
Aris Oikonomou, Pool Photo via AP