Πολύ βαθιά καλούνται να βάλουν φέτος το χέρι στην τσέπη εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, αλλά και οι «πλούσιοι» φορολογούμενοι που θα δηλώσουν συνολικά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από το φετινό Βιβλιαράκι Οδηγιών για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων που δημοσιοποιήθηκε από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η προκαταβολή φόρου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες αυξάνεται από το 55% στο 75%.
Τα χειρότερα όμως για τους ελεύθερους επαγγελματίες έπονται, αφού από το 2017 όχι μόνο οδηγούνται στην πλήρη εξόντωση λόγω των επικείμενων ανατροπών στο Ασφαλιστικό και στο φορολογικό, αλλά παράλληλα θα αυξηθεί η προκαταβολή φόρου στο 100% προκειμένου να υλοποιηθούν οι Μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Στους «άτυχους» όμως για φέτος συγκαταλέγονται και οι «έχοντες» φορολογούμενοι συνολικά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, λόγω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Ειδικότερα, οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
**σε 2% (από 1,4%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ,
**σε 4% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
**σε 6% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
**σε 8% (από 2,8%) για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι και φέτος ο συνολικός πρόσθετος φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη τέλος Νοεμβρίου.
Οι δηλώσεις και φέτος, όπως αναφέρεται στο νέο Βιβλιαράκι Οδηγιών, είναι προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία που συλλέγονται ηλεκτρονικά από εργοδότες, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα κ.λ.π.
Στην περίπτωση που κάποια δήλωση επιλεγεί για έλεγχο, η εφαρμογή θα ενημερώνει το φορολογούμενο εάν θα πρέπει να στείλει ταχυδρομικά τα σχετικά παραστατικά και που, ή εάν θα πρέπει να επισκεφθεί τη Δ.Ο.Υ. του για να προχωρήσει η διαδικασία προσδιορισμού του φόρου.
Με την υποβολή της δήλωσης, εφόσον δεν επιλεγεί για έλεγχο, προσδιορίζεται το καταβλητέο ποσό του φόρου ή το ποσό της επιστροφής και ενημερώνεται ο φορολογούμενος αναλόγως, είτε για την ταυτότητα οφειλής και τις δόσεις είτε για τη διαδικασία είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού.
Και φέτος προβλέπεται επιπλέον μείωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το ποσό των 21.000 ευρώ, αλλά χωρίς την υποχρέωση συμπλήρωσης αποδείξεων, ενώ ο σχετικός κωδικός 049 είναι ανενεργός.
Το ποσό του φόρου που προκύπτει, ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτάται, μειώνεται κατά ποσοστό 10%:
α) για έξοδα ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης (κωδικοί 051-052), εφόσον αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.
β) για δαπάνες που καταβάλλονται για δωρεές (κωδικοί 059-060), εφόσον αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 100 ευρώ στη διάρκεια του φορολογικού έτους. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του δωρητή.
Ο φόρος που προκύπτει ανεξαρτήτως της κλίμακας φορολόγησης, μειώνεται κατά 200 ευρώ για τον φορολογούμενο και για καθένα από τα εξαρτώμενα μέλη του, εφόσον είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, θύματα πολέμου κ.λ.π.
Κλίμακα φορολόγησης μισθωτών συνταξιούχων
Κλίμακα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών
Κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια
Τα τεκμήρια με βάση τα κυβικά εκατοστά και τα έτη κυκλοφορίας Ε.Ι.Χ αυτοκινήτου