Η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την «εισβολή» κινεζικών εταιρειών που επιθυμούν να εξαγοράσουν προβληματικές εταιρείες τεχνολογίας της χώρας και όχι μόνο.
Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί ένα ταμείου δισεκατομμυρίων ευρώ που θα έχει την ικανότητα να διασώζει τέτοιες επιχειρήσεις με οικονομικό πρόβλημα. Ανώτεροι αξιωματούχοι εργάζονται επίσης για αλλαγές στις ρυθμίσεις του εξωτερικού εμπορίου για να εξασφαλίσουν ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και βιομηχανίας θα παραμένουν στα γερμανικά χέρια.
Το Βερολίνο είχε θορυβηθεί από την εξαγορά ποσοστού 9% της Daimler από την Κινεζική Geely και της Kuka, εταιρείας ρομποτικής από την Midea. Σημειώνεται ότι οι κινεζικές εταιρείες ολοκλήρωσαν 30 εξαγορές στη Γερμανία το περασμένο έτος, σχεδόν διπλάσιες του αριθμού από το 2016. Ενώ σχετικές μελέτες ανέφεραν ότι οι εξαγορές γερμανικών επιχειρήσεων από κινεζικές την τριετία 2014-2017 αφορούσαν τομείς, ρομποτικής αυτοκινήτων και τεχνολογίας αιχμής.
Τον περασμένο Ιούλιο εξάλλου μια κρατική Γερμανική τράπεζα απέκτησε ποσοστό 20% στον διαχειριστή δικτύου υψηλής τάσης 50Hertz, ώστε με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσει προσφορά της κινεζικής State Grid. Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για «θέμα εθνικής ασφάλειας», τονίζοντας ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές στον τομέα της ενέργειας».
AP Photo