Μια σημαντική επένδυση, ύψους 10 εκατ. ευρώ, στον τομέα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί το νέο εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ και της θυγατρικής της ΒΙΑΝ, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Υγείας κ. Αθανασίου Πλεύρη και του περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεωργίου Πατούλη.
Πρόκειται για ένα κτίριο - ορόσημο, όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ομίλου κ. Γιαννακόπουλος, το οποίο και αποτελεί μέρος ενός επενδυτικού project ύψους 40 εκατ. ευρώ που «τρέχει» μέσα στη διετία 2021- 2022.
Στις κτιριακές εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδού 18.000 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκονται σε ένα οικόπεδο 37 στρεμμάτων θα συγκεντρωθεί σημαντικό μέρος της παραγωγής καθώς και οι αποθήκες της ΒΙΑΝΕΞ και της ΒΙΑΝ. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΒΙΑΝ, η οποία είναι η υπ’ αριθμόν ένα εταιρεία στον τομέα προώθησης και διάθεσης προϊόντων OTC στην ελληνική αγορά ο κ. Γιαννακόπουλος επεσήμανε ότι για το 2021 κατέγραψε πωλήσεις 96 εκατ. Ευρώ ενώ τα τελευταία 5 έτη έχει εξαπλασιάσει τις πωλήσεις της.
Στήριξη του ελληνικού επιχειρείν
Ο κ. Γιαννακόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργεί το clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και στα προβλήματα που απορρέουν από την αύξηση του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους.
Παρόλα αυτά, τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος, επιμένουμε να στηρίζουμε το ελληνικό επιχειρείν. Στην προσπάθεια αυτή ο όμιλος θα επενδύσει 4 εκατ. ευρώ για κατασκευή φιαλιδίων και αμπουλών για φαρμακευτικά σκευάσματα.
Ακόμη, στη βιομηχανική Ζώνη Πατρών ο όμιλος επενδύει περί τα 10 εκατ. ευρώ για την δημιουργία ερευνητικού κέντρου, το οποίο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το 2023. Ακόμη, ο όμιλος σχεδιάζει και την επέκταση στα Βαλκάνια, με έδρα την Ελλάδα, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Γιαννακόπουλος.
Ανάγκη τροποποίησης του επενδυτικού clawback
Ο κ. Κώστας Παναγούλιας, αντιπρόεδρος του ομίλου ΒΙΑΝΕΞ αναφέρθηκε σε δύο σημεία που άπτονται της νέας επένδυσης του ομίλου ΒΙΑΝΕΞ.
Το πρώτο αφορά το κομμάτι της διακίνησης και των logistics. Ο κ. Παναγούλιας επεσήμανε ότι αντί η εταιρεία να βρει κάποιον logistics partner προτίμησε να διατηρήσει την αυτονομία της για λόγους στρατηγικής, για θέματα ποιότητας αλλά και για σωστή πελατοκεντρική προσέγγιση.
Το δεύτερο σημείο είναι η παρατήρηση ότι τα κίνητρα για το επενδυτικό clawback αφήνουν ουσιαστικά εκτός υποστήριξης τις περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες που βρίσκονται στο νομό Αττικής. Μάλιστα ζήτησε από τους παρισταμένους υπουργούς την υποστήριξή τους με στόχο την τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος.
Ο υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, απαντώντας, με παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις επικείμενες ρυθμίσεις με στόχευση την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας και την ενίσχυση της παραγωγής. Οι ρυθμίσεις αυτές, με τη μορφή υπουργικών αποφάσεων πρόκειται να υπογραφούν σύντομα, ανέφερε.
Προηγουμένως ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να ενισχύσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ακόμη αναφέρθηκε στο επενδυτικό claw back και στα κίνητρα που δίνει στις εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις ή ιδρύουν ερευνητικές μονάδες (research and development). Το επενδυτικό clawback, σημείωσε, έφερε περί τα 600 εκατ. ευρώ επενδύσεων, συνολικά στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.