Οι χώρες μέλη του G7, οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, αλλά και οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο, έχουν αποφασίσει να επέμβουν στο άτακτο περιβάλλον των εξωτραπεζικών συστημάτων πληρωμών, των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και όλων των εργαλείων που κατά τη γνώμη τους θέτουν σε κίνδυνο, όχι μόνο την ασφάλεια και τη συνοχή του διεθνούς νομισματικού και τραπεζικού συστήματος, αλλά την ενεργειακή ισορροπία του πλανήτη. Τώρα, πήρε θέση στο θέμα και η BIS.
Την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, γνωστή και ως Bank for International Settlements – BIS, είχαμε να την ακούσουμε στη χώρα μας από την εποχή της συμφωνίας ανταλλαγής ομολόγων PSI, όταν υπήρχε κίνδυνος να τεθεί η Ελλάδα σε καθεστώς default. H βαρύτητα του λόγου και των αποφάσεων της BIS, είναι υψίστης σημασίας για το διεθνές τραπεζικό σύστημα, καθώς η αποστολή της είναι η επίτευξη και διατήρηση της παγκόσμιας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Γι’ αυτόν τον λόγο χαρακτηρίζεται σαν Υπερτράπεζα των τραπεζών ή σαν Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών.
Έτσι το συμβούλιο της BIS, στη Βασιλεία της Ελβετίας, πήρε θέση στο μεγάλο πρόβλημα των ψηφιακών εξωτραπεζικών πληρωμών, των κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα του bitcoin, αλλά και στις δυνατότητες της τεχνολογίας του blockchain.
Όπως είναι φυσικό η BIS αποδέχεται την πραγματικότητα της ταχύτητας και της ασφάλειας των εξωτραπεζικών πληρωμών, που έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, έχοντας αγκαλιάσει, όχι μόνο συναλλαγές ανάμεσα σε ιδιώτες, αλλά και σε επιχειρήσεις. Η ταχύτητα των συναλλαγών και το χαμηλό τους κόστος, τις καθιστούν ευθέως ανταγωνιστικές προς το παραδοσιακό και κλασσικό τραπεζικό σύστημα, που είναι και εξαιρετικά χρονοβόρο αλλά και κοστοβόρο, για τους πελάτες των τραπεζών.
Οπότε η απάντηση / πρόταση της BIS είναι η ενσωμάτωση όλων αυτών των ψηφιακών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένης και της τεχνολογίας blockchain, στο νέο κεντρικό σύστημα πληρωμών και συναλλαγών, που θα φιλοξενεί το νέο διατραπεζικό σύστημα.
Ποια νομίσματα θα εξυπηρετούνται μέσα από αυτά τα κανάλια διακανονισμού και εκκαθαρίσεων; Στο σημείο αυτό η BIS είναι κάθετη. Δεν θα φιλοξενούνται τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, τα οποία η BIS τα χαρακτηρίζει σαν «εργαλεία απάτης». Οι μηχανισμοί της BIS και του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος θα υποδέχονται μόνο τα λεγόμενα stablecoins, ή τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών όπως είναι για παράδειγμα το Central Bank Digital Currency (CBDC) που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το οποίο είχαμε παρουσιάσει στο άρθρο : «Η ώρα της αλήθειας για το ψηφιακό ευρώ - Θα είναι το CBDC ένα ακόμα κρυπτονόμισμα;»,.
Τα συστήματα της BIS, δεν θα φιλοξενήσουν ούτε cryptos, ούτε άλλα κερδοσκοπικά ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία». Με δεδομένο ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα διαθέτει τους πόρους και την ψηφιακή τεχνογνωσία, είναι θέμα χρόνου να παρουσιάσει ένα νέο, ταχύ και ασφαλές σύστημα πληρωμών, που θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών.
Σε άλλες εποχές οι βρυχηθμοί του «συστήματος», απέναντι στον κόσμο των cryptos, θα είχαν οδηγήσει ίσως και σε κραχ αυτόν τον ψηφιακό κόσμο. Όμως τα cryptos αντιστέκονται σθεναρά, τόσο στα κτυπήματα της κινεζικές κυβέρνησης, τις πιέσεις των κυβερνήσεων του G7, τη σωρεία των περιπτώσεων ψηφιακής απάτης που εξαπλώνονται με ταχύτητα πανώλης, αλλά και τις «δυσκολίες» που προκαλούν οι ρυθμιστικές και κανονιστικές χρηματιστηριακές αρχές στις δραστηριότητες των οικοσυστήματος των cryptos.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.