Μετά τη Wall Street Journal και το Bloomberg κάνει λόγο για "επικίνδυνες" ομοιότητες που παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με την τακτική που ακολούθησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και η ελληνική κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 στη διελκυστίνδα με την ΕΕ.
Όταν ο David Davis, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, χρησιμοποίησε τις λέξεις "εποικοδομητική ασάφεια" για να περιγράψει τη στρατηγική διαπραγμάτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα, μια αίσθηση deja vu έπληξε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζει το Bloomebrg, υπενθυμίζοντας τον παρόμοιο όρο που χρησιμοποιήθηκε συχνά από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννη Βαρουφάκη το 2015, όταν υπερασπίστηκε μια διαπραγματευτική τακτική που οδήγησε τη χώρα σχεδόν στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Από το δημοψήφισμα του Brexit το 2016, ο Βαρουφάκης υπήρξε συχνός σχολιαστής στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ ενώ το βιβλίο του, "Adults in the Room - My Battle With Europe's Deep Establishment" έχει διαβαστεί ευρέως στους πολιτικούς κύκλους της Βρετανίας. Σαν αποτέλεσμα ενώ οι συνομιλίες του Brexit διαφέρουν θεμελιωδώς από τις αντίστοιχες με την Ελλάδα το 2015, υπάρχουν ορισμένες πτυχές που φέρνουν μνήμες στις Βρυξέλλες, προσθέτει το Bloomberg.
Πολιτική διαπραγμάτευση
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, σε όλη τη διάρκεια του 2015 η Ελλάδα προσπάθησε συχνά να παρακάμψει την επίσημη μορφή των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για μια πολιτική συζήτηση που πρέπει να τεθεί στο επίπεδο των ηγετών της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, συχνά έφτασε στον τότε Γάλλο πρωθυπουργό Francois Hollande και τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel για να ξεπεράσει τα αδιέξοδα στις συνομιλίες με τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά απέτυχε και σε κάθε περίπτωση του διαμηνύθηκε ότι θα έπρεπε να συζητήσει με τα θεσμικά όργανα που επιβλέπουν τη διάσωση της χώρας του.
Στο τέλος, και μετά από τις συνομιλίες σε όλα τα άλλα επίπεδα να αποτυγχάνουν, ο Τσίπρας πήρε αυτό που ήθελε: μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για να επιτύχει μια συμφωνία. Αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή οι εξαγριωμένοι ομόλογοί του είχαν χάσει κάθε όρεξη για καλή θέληση και τον ανάγκασαν σε μια συμφωνία που ήταν πολύ πιο οδυνηρή από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Άνθρωποι εξοικειωμένοι με τον τρόπο με τον οποίο οι συνομιλίες του Brexit προχωρούν στις Βρυξέλλες, λένε ότι το σχέδιο της Βρετανίας μπορεί να σπρώξει σκόπιμα τα πράγματα μέχρι τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο, όπου η πρωθυπουργός Τheresa May θα αναζητήσει μια μεγάλη συμφωνία με τους ομολόγους της. Οι βετεράνοι, όμως, των "πολιτικών διαπραγματεύσεων" της ελληνικής κρίσης συμβουλεύουν τη May να προσέχει αυτό που επιθυμεί.
Όπως συνέβη με την Ελλάδα έτσι και στην περίπτωση του Brexit, η πλευρά που βρίσκεται υπό πραγματική πίεση είναι αυτή που θα χάσει περισσότερα, εάν τα χρονικά περιθώρια για λύση στενέψουν, θέτοντας την ΕΕ σε πιο ισχυρή θέση.
Οι πρώτοι έξι μήνες του 2015 είδαν αναρίθμητες προτάσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για τη διάσωση της Ελλάδας, επισημαίνει το Bloomberg. Τα σχέδια απορρίφθηκαν επανειλημμένα από τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως ανεπαρκή και πολύ μακρινά από το τι θα μπορούσε να μοιάζει ένας πιθανός συμβιβασμός.
Αυτό συνέβαινε συχνά όταν οι προτάσεις που υποβάλλονταν ήταν ανορθόδοξες, όπως ένα σχέδιο του Βαρουφάκη τον Μάρτιο του 2015 για την απασχόληση τουριστών ως ελεγκτών φορολογικού ελέγχου, σχέδιο που προκάλεσε περιφρόνηση και γέλιο στις Βρυξέλλες, προσθέτει το Bloomberg.
Η ελληνική κακοφωνία μεταξύ διαφόρων υπουργών δημιούργησε επίσης την αντίληψη ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα δεν ήταν σαφής, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους διαπραγματευτές να προσδιορίσουν το περίγραμμα ενός πιθανού συμβιβασμού.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει παρόμοια αμηχανία και για το Ηνωμένο Βασίλειο. "Για να είμαστε ευέλικτοι πρέπει να γνωρίζουμε τη θέση τους", δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ των διαπραγματεύσεων για το Brexit Michele Barnier σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Η τελική συνθηκολόγηση του Τσίπρα στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις προκάλεσε ανταρσία στο κόμμα του, αναγκάζοντάς τον να στηριχθεί στην υποστήριξη της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά του να επιτύχει συμβιβασμό. Ομοίως, η Μay θα μπορούσε να βρει τον εαυτό της ανάμεσα σε υποστηρικτές του σκληρού Brexit και σε μετριοπαθείς, καθώς το κόμμα της, όπως και o ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, στερείται απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.