Το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας αποκαταστάθηκε από τη Scope Ratings, απόδειξη της προόδου της στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της, 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία «junk», αναφέρει το Bloomberg για την αξιολόγηση του γερμανικού οίκου.
Η απόφαση της Παρασκευής ακολουθεί την ηχηρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο.
Προσθέτει ακόμα πως η εξέλιξη αυτή, συμβάλλει στη χάραξη μιας διαχωριστικής γραμμής από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010, για την οποία χρειάστηκαν τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τέθηκε υπό αμφισβήτηση.
«Η σταθερή πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού, της άνω των δυνατοτήτων πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, το χαμηλό μέσο κόστος επιτοκίου του επικρατούντος χαρτοφυλακίου χρέους και η επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων» είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην αναβάθμιση, αναφέρει η Scope στην ανακοίνωσή της που αναβαθμίζει το ελληνικό χρέος σε BBB- από BB
Η αναβάθμιση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τους επενδυτές, οι οποίοι αγόραζαν τα ομόλογα της χώρας σε χαμηλότερες αποδόσεις από εκείνες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, όπως της Ιταλίας, καθιστώντας τα ομόλογα με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη φέτος, σημειώνει επίσης το Bloomberg.
Παράλληλα, κάνει λόγο για «μόνιμη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα», αν και προσθέτει ότι «η νέα πιστοληπτική αξιολόγηση παραμένει αμφίβολη», κυρίως λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.
Αναλυτές ωστόσο αναμένουν ότι και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Scope τους επόμενους μήνες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στοχεύει σε αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους. Όπως έχει γίνει γνωστό στις 8 και 15 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει αξιολόγηση από τους οίκους DBRS Morningstar και Moody's, αντίστοιχα, στις 20 Οκτωβρίου από τον οίκο Standard and Poors και την 1η Δεκεμβρίου από τον οίκο Fitch.
Πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής, ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information Inc. ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με το Bloomberg η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και τη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 140% έως το 2027 από το υψηλό 206% το 2020, οι επενδυτές είχαν ήδη αρχίσει να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα.