Στις νέες πρακτικές καταβολής μισθοδοσίας των εργαζομένων στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο του Bloomberg, σημειώνοντας ότι όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν κουπόνια, προκειμένου να περιορίσουν το μισθολογικό κόστος.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι πληρωμές σε είδος είναι μεταξύ των πρακτικών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις στη χώρα, καθώς επιζητούν τρόπους να μειώσουν τις δαπάνες μισθοδοσίας.
Ωστόσο, όπως τονίζεται, με τον τρόπο αυτό υπονομεύονται οι προσπάθειες για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, σε μια στιγμή όπου τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ανεπαρκή. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η «μαύρη οικονομία» αντιπροσωπεύει ήδη το 1/4 της ελληνικής οικονομίας.
«Τέτοιες πρακτικές βοηθούν τις εταιρείας να αποφύγουν τις κοινωνικές εισφορές, ωστόσο το βάρος για την οικονομία είναι τεράστιο», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου. «Λιγότερες εισφορές για τις συντάξεις σημαίνει περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό (για την καταβολή τους), κάτι που οδηγεί σε περισσότερα μέτρα λιτότητας, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι», τονίζει ο κ. Τσακλόγλου συμπληρώνοντας ότι από τον φαύλο κύκλο πλήττονται οι συνταξιούχοι.
«Η Ελλάδα χρειάζεται νέες επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων» σημείωσε ο κ. Τσακόγλου τονίζοντας ότι η μόνη λύση είναι «να μπει τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει λόγων των ατελείωτων συνομιλιών στο πλαίσιο της αξιολόγησης». Σε αντίθετη περίπτωση, μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως η χαμηλή αξία περιουσιακών στοιχείων (όπως ακίνητα) και το μειούμενο εργατικό κόστος, θα πάνε χαμένα, αναφέρει ο κ. Τσακόγλου.
Παράλληλα, σημειώνονται τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς και στο ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας (23%), που είναι κοντά σε ιστορικό υψηλό. Το δημοσίευμα έρχεται σε μια χρονική στιγμή, όπου οι έλληνες αξιωματούχοι έχουν συναντήσεις με τους δανειστές, οι οποίοι πιέζουν για περισσότερα μέτρα, ώστε να αυξηθούν τα πλεονάσματα της Ελλάδος. Μεταξύ των μέτρων που συζητιούνται είναι και αυτά της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων.
«Η πραγματικότητα αποδεικνύει την αναγκαιότητας της επαναφοράς του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ισχυρών συλλογικών συμβάσεων, που θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τέτοια φαινόμενα αυθαιρεσίας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου από την πλευρά της σημειώνοντας ότι με τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις το εργατικό δυναμικό μπορεί να προασπίσει τα δικαιώματά του.
Υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους ότι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις και πληρώνονται ένας μέρος του μισθού τους σε χρήματα και ένα άλλο σε κουπόνια, επιβεβαιώνει ο γ.γ. Της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εργαζομένων, Θάνος Βασιλόπουλος.
«Δεν έχουμε ακριβή εικόνα», δήλωσε από την πλευρά του το στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι η πρακτική αυτή στερείται νομιμότητας. Όπως εξηγεί, επιτρέπεται στον εργοδότη να δίνει κουπόνια στον εργαζόμενο μόνο ως έξτρα bonus.