Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στη νέα ιταλική κυβέρνηση που ονειρεύονται την απόδραση από τα δεσμά που συνεπάγεται η συμμετοχή στη νομισματική ένωση και στην Ε.Ε. τονιζει το Bloomberg και προσθέτει «Ο εφιάλτης που έχει τυλίξει την Τουρκία πρέπει να αποτελέσει μήνυμα πως η ελευθερία δεν υφίσταται χωρίς προβλήματα».
Τα τουρκικά χρεόγραφα συνθλίβονται από τον συνδυασμό της διπλωματικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και του ραγδαία επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος, ενώ η πολύμηνη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας για την προτιμότερη νομισματική πολιτική επιταχύνει την φυγή κεφαλαίων. Βέβαια, η Ιταλία δεν είναι Τουρκία.
Το νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου τους τελευταίους έξι μήνες και έπεσε σε χαμηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Το 10ετές δανειστικό κόστος του έθνους άγγιξε το 20% την Τρίτη, καθώς οι έμποροι έκριναν ανεπαρκείς τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τη διαφάνεια της λίρας με την τροποποίηση των υποχρεωτικών αποθεματικών.
Όμως οι διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας έχουν προξενήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τα ιταλικά ομόλογα. Οι προεκλογικοί φόβοι ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ έχουν υποχωρήσει.
Αν όμως οι πολιτικοί θελήσουν να αρχίσουν πόλεμο με τους Ευρωπαίους εταίρους τους καταρτίζοντας έναν λαϊκιστικό προϋπολογισμό που θα παραβιάζει τους κανόνες, τότε οι επενδυτές θα απαιτήσουν διαρκώς αυξημένα ασφάλιστρα για να δανείζουν την χώρα.
Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Τουρκίας συνιστά υπενθύμιση πως όταν το χρέος ανέρχεται πάνω από το 130% του ΑΕΠ, τότε εξαρτάσαι από την καλοσύνη των ξένων. Και οι επενδυτές ψηφίζουν για την οικονομική πολιτική όχι μόνο την ημέρα των εκλογών, αλλά και μετά.