Συνέχεια στην ισχυρή πορεία των ελληνικών τίτλων αναμένει η Bank of America το 2021, καθώς η ΕΚΤ και οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν οι δύο μεγάλοι αγοραστές τους με περιθώρια να καλύψουν το σύνολο της προσφορά τους, οδηγώντας ίσως και σε περαιτέρω μείωση των spreads.
Ειδικότερα, σε έκθεσή της η BofA securities εκτιμά ότι παρά τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για καθυστέρηση της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, εν μέσω και πολιτικών αβεβαιοτήτων, τα spreads των τίτλων της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα διατηρηθούν χαμηλά ή και θα μειωθούν παραπάνω το 2021 λαμβάνοντας στήριξη από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την BofA, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση, καθώς η ΕΚΤ έχει δυναμική να υπερκαλύψει την προσφορά τους, ενώ επιπλέον ο ΟΔΔΗΧ δείχνει ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα και τη σύνθεση των εκδόσεων, την ώρα που η ζήτηση από τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών) αναμένει να είναι ενισχυμένη δεδομένης της επιλεξιμότητάς τους ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ.
Ειδικότερα, η BofA υπολογίζει ότι έως το τέλος του 2021 η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει έως 17 δισ. ευρώ σε ελληνικούς τίτλους εφόσον χρησιμοποιήσει το σύνολο του ποσού 900 δισ. ευρώ του προγράμματος κατά της πανδημίας (PEPP), ενώ ακόμα και αν παραμείνει στον πιο αργό ρυθμό αγορών που έδειξε τον Ιανουάριο το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 14 δισ. ευρώ.
Και οι δύο περιπτώσεις, ωστόσο, θα έχουν αποτέλεσμα αρνητικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης, καθώς ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει εκδόσεις από 8 έως 12 δισ. ευρώ εντός του έτους. Η εν λόγω απόκλιση υπογραμμίζει την διαθέσιμη ευελιξία, επισημαίνει η έκθεση, ενώ αναφέρει ότι το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το ύψος των πρόωρων αποπληρωμών χρέους που θα αποφασίσει η Ελλάδα (εξετάζεται έως και 2 δισ. ευρώ) σε συνδυασμό με τη χρήση της διαθέσιμης ρευστότητας που θα κάνει.
Το «μαξιλάρι» ήταν στα 31 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 και αρκεί για να καλύψει πάνω από δύο χρόνια ωρίμανσης χρέους, σημειώνει η BofA, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει από 6 έως 9 δισ. ευρώ το 2021. Επιπλέον, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει μείωση των ύψους 18 δισ. ευρώ εντόκων στα 10 δισ., δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.
Παράλληλα, το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον επιλέξιμα από την ΕΚΤ ως εγγυήσεις αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτησή τους, καθιστώντας τα ελκυστικά για τις τράπεζες. Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει η BofA, με το περιθώριο χρήσης του TLTRO να έχει ανέλθει στα 59 δισ. ευρώ, πλέον διαθέτουν ακόμα 18 δισ. ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για δανεισμό, σε σχέση με το προηγούμενο όριο των 41 δισ.
Στην περίπτωση δε που τα ελληνικά διετή ομόλογα δουν τις αποδόσεις να πλησιάζουν στο 0%, η BofA αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εκφράσουν ισχυρή ζήτηση. Όπως σημειώνει άλλωστε, στα πλαίσια του προγράμματος TLTRO οι τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν επιτόκιο έως και -1% έως τον Ιούνιο του 2022, και οι ελληνικές φαίνονται καλύτερα τοποθετημένες στο να το επιτύχουν αυτό σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές.