Δύσκολη παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς παρά την οπισθοχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φορολογία, αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, όπως της συμμετοχής του ΔΝΤ. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Bank of America Merill Lynch, εκτιμώντας ότι οι καθυστερήσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι να αρχίσουν οι χρηματοδοτικές πιέσεις.
Οι αναλυτές του οίκου χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις του περασμένου Eurogroup ως ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης απέχει πολύ ακόμη. Οι καθυστερήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι να ξεκινήσουν οι χρηματοδοτικές πιέσεις στη συνέχεια, με τις ωριμάνσεις του Ιουλίου να υποχρεώνουν σε μία τελική συμφωνία που θα απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Μπορεί επίσης η λύση στο υφιστάμενο αδιέξοδο να προϋποθέτει τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος με μικρή ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ενδεχομένως να υπάρξουν νέες κυβερνήσεις σε Ολλανδία και Γερμανία. Δύο είναι οι κίνδυνοι του συγκεκριμένου σεναρίου, σύμφωνα με την BofA ML. Πρώτον, ότι πρέπει να υπάρξει ένα αφήγημα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τις ωριμάνσεις του καλοκαιριού. Ο δεύτερος κίνδυνος σχετίζεται με τις αντιλήψεις των νέων κοινοβουλίων που θα σχηματιστούν φέτος σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα.
Το εν λόγω σενάριο, θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. Θα μπορούσε να συμβεί, όμως οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος και τα ανοιχτά ζητήματα που παραμένουν μετά από κάθε αξιολόγηση δίνουν στην ΕΚΤ αφορμή να αφήνει την Ελλάδα εκτός προγράμματος. Επιπλέον, αν η Ελλάδα ενταχθεί στο QE αργότερα μέσα στο έτος, τα οφέλη θα είναι περιορισμένα, καθώς το πιθανότερο είναι το πρόγραμμα να βρίσκεται στα τελικά του στάδια.
Σύμφωνα με την BofAML, το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει γρήγορα τα μέτρα, να βρει στήριξη για να το κάνει χωρίς εκλογές, οι Ευρωπαίοι να διευκρινίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα. Και όλα αυτά να γίνουν πριν από τη λήξη των ομολόγων του Ιουλίου. Αυτό το σενάριο, λοιπόν, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι καθυστερήσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι να αυξηθούν οι πιέσεις λόγω των χρηματοδοτικών αανγκών του καλοκαιριού, όταν η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας ενδέχεται να φέρει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Στο μεταξύ, η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο παραμένει υψηλός.