Βρετανία: Η Kεντρική Tράπεζα αντιμέτωπη με ένα «σπιράλ» μισθών - τιμάριθμου
Shutterstock
Shutterstock

Βρετανία: Η Kεντρική Tράπεζα αντιμέτωπη με ένα «σπιράλ» μισθών - τιμάριθμου

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα «σπιράλ» μισθών - τιμάριθμου.

Σύμφωνα με το CNBC, έπειτα από προειδοποιήσεις τουλάχιστον ενός χρόνου, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει πλέον ένα «σπιράλ» μισθών - τιμάριθμου, παρά τις 12 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Tράπεζας.

«Μέρος της δύναμης του πυρήνα του πληθωρισμού [στο Ηνωμένο Βασίλειο] αντανακλά τις έμμεσες επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών της ενέργειας», δήλωσε ο Μπέιλι σε ομιλία του την Τετάρτη. «Αλλά αντανακλά επίσης δευτερογενείς επιδράσεις, καθώς οι εξωτερικοί κλυδωνισμοί που έχουμε δει αλληλεπιδρούν με την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας».

«Καθώς ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται, αυτές οι δευτερογενείς επιδράσεις είναι απίθανο να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν». Αυτοί οι τομείς επιμονής, συνέχισε, περιλαμβάνουν την εγχώρια αύξηση των μισθών και τη διαμόρφωση των τιμών.

Αυτή η κατάσταση ενέχει τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών - τιμάριθμου, μια θεωρία που λέει ότι οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται αύξηση μισθών καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός, τροφοδοτώντας την υψηλότερη ζήτηση και ωθώντας τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές για να αντισταθμίσουν τα πιο απότομα έξοδα. Αυτό με τη σειρά του αφήνει τους εργαζόμενους να απαιτούν υψηλότερους μισθούς για να αντέξουν οικονομικά τα αγαθά και τις υπηρεσίες - διαιωνίζοντας τις λεγόμενες "επιδράσεις δεύτερου γύρου".

Το ποσοστό πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέπληξε τους οικονομολόγους, καθώς διατηρήθηκε πάνω από το 10% τον Μάρτιο. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, παρέμεινε σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 5,7%.

Ο διοικητής δήλωσε επίσης, ότι οι κενές θέσεις εργασίας αρχίζουν να μειώνονται, γεγονός που συμβαίνει πιο αργά από ότι ανέμενε προηγουμένως η Κεντρική Τράπεζα.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας βλέπει σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών, αλλά παρατηρεί ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει αυξημένος», πρόσθεσε.

Μοναδικοί κίνδυνοι

Ο Μπέιλι υπέστη αντιδράσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και ότι σε γενικές γραμμές, οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να ζητούν μεγάλες αυξήσεις μισθών. Τα σχόλιά του τότε καταγγέλθηκαν ως εκτός πραγματικότητας, καθώς το κοινό αντιμετώπιζε μια αυξανόμενη κρίση κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να δημιουργεί απότομες μειώσεις στην αύξηση των μισθών σε πραγματικούς όρους.