Σημαντικά κεφάλαια της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ προσελκύει η «νέα γενιά» έργων ανάπτυξης ακινήτων που περιλαμβάνει, κατά βάση, κτίρια εκπαίδευσης και φοιτητικές εστίες που πρόκειται να υλοποιηθούν ως Συμβάσεις Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ποια είναι τα μεγαλύτερα;
Πρόκειται για το έργο του σχεδιασμού, της κατασκευής, της χρηματοδότησης, της συντήρησης και λειτουργίας 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 27 ετών, από τα οποία τα δύο πρώτα χρόνια από την υπογραφή της θα αφορούν την κατασκευή των σχολείων και στη συνέχεια τη λειτουργία-συντήρηση και φύλαξή τους. Τα σχολεία που θα κατασκευαστούν βρίσκονται στους Δήμους Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας, Χορτιάτη και Κατερίνης. Το συγκεκριμένο έργο διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ακτωρ Παραχωρήσεις, η Άβαξ, η ΤΕΚΑΛ και τα σχήματα Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, Intrakat – Redex και ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ.
Ανάδοχος αναμένεται να επιλεγεί το προσεχές διάστημα για ένα «πακέτο» έργων ΣΔΙΤ, ύψους 445 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και άλλων υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Όπως και τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης και φοιτητικές εστίες και άλλα εκπαιδευτικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Βόλο και Λαμία. Μάλιστα, η ΕΤΕπ πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 190 εκατ. ευρώ τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού και δραστηριοτήτων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη και μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, βοηθώντας στην προώθηση μιας ισορροπημένης οικονομικής, κοινωνικής και χωρικής ανάπτυξης.
Από την ομάδα των έργων 445 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο, ύψους 207 εκατ. ευρώ, αφορά τις νέες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Άκτωρ Παραχωρήσεις, την Άβαξ, την Archirodon, την Intrakat και την κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ να έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση. Ο ανάδοχος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι ίδιοι παίκτες του κατασκευαστικού κλάδου διεκδικούν και το ΣΔΙΤ, ύψους 116 εκατ. ευρώ, που έχει προκηρύξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών υποδομών σε Βόλο και της Λαμία. To project έχει διπλό αντικείμενο, περιλαμβάνοντας:
- την ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και
- τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την εκπόνηση των απαιτούμενων τεχνικών μελετών, την υλοποίηση των εργασιών κατασκευής, τη χρηματοδότηση του έργου με ίδια ή και δανεικά κεφάλαια και την τεχνική διαχείριση των εγκαταστάσεων. Στο τέλος του ΣΔΙΤ διάρκειας 30 ετών, ο ανάδοχος θα επιστρέψει το έργο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ κατά την περίοδο λειτουργία θα αποζημιωθεί με την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας.
Όσον αφορά το ΣΔΙΤ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), που έχει προϋπολογισμό 107,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), περιλαμβάνει την υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών - ερευνητικών και λοιπών υποδομών του ακαδημαϊκού ιδρύματος σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.
Τέλος, προωθούνται οι διαδικασίες και για την υλοποίηση ενός ακόμη έργου που αφορά την υλοποίηση φοιτητικών κατοικιών για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.