Το χρήμα που "έκοψε" η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης και να τονώσει τον πληθωρισμό συσσωρεύεται τελικά στη Γερμανία, καθώς οι επενδυτές διστάζουν να εμπιστευτούν οποιαδήποτε άλλη χώρα πλην της ισχυρότερης οικονομίας στην ΕΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Bundesbank σήμερα.
Σύμφωνα με το Reuters, ένα μεγάλο ποσό των χρημάτων που εκτυπώνεται από την ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων, καταλήγει σε γερμανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, κάτοχοι των οποίων είναι συχνά ξένοι επενδυτές.
Έτσι, οι καθαρές πιστώσεις της Bundesbank, σύμφωνα με το διευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών TARGET2, αυξήθηκαν στο επίπεδα ρεκόρ των 814 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.
Αντίστοιχα, τον ίδιο μήνα και πάντα σύμφωνα οι υποχρεώσεις της Ιταλίας στο πλαίσιο του TARGET2 ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ των 386,1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας διαμορφώθηκε εν μέρει και στο γεγονός ότι οι Ιταλοί επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό.
Όλες οι χώρες συμμετέχουν στο TARGET2, το σύστημα πληρωμών του ευρωσυστήματος μέσω του οποίου διακανονίζονται οι πληρωμές σε ευρώ. Στο TARGET2 πραγματοποιούνται διατραπεζικές και πελατειακές εντολές, εντολές συμψηφισμού που προέρχονται από τα Επικουρικά Συστήματα και άμεσες χρεώσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο συγκεκριμένων λειτουργιών του ευρωσυστήματος, όπως πάγιες διευκολύνσεις και πράξεις αναχρηματοδότησης.
Στη μηνιαία έκθεσή της, η Bundesbank τονίζει ότι τα χρήματα που εισέρχονται στη Γερμανία δεν ρέουν στη συνέχεια σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, ακόμη και αν οι αποδόσεις των ομολόγων τους τείνουν να είναι υψηλότερες από ό, τι των γερμανικών.
Πρόκειται για σαφή απροθυμία των επενδυτών να τοποθετήσουν τα μετρητά τους σε πιο αδύναμες οικονομίες, η οποία ουσιαστικά εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος οικονομικής τόνωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ, όπως υποστηρίζει το Reuters.
Πριν από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, το χρήμα "έφευγε" από τη Γερμανία, προς αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Ιταλία.
Η τάση αυτή αντιστράφηκε μετά το 2010 καθώς η κρίση κλιμακώθηκε, ενώ η εμπιστοσύνη στις υπερχρεωμένες χώρες δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ.
Φωτογραφία: Sooc