Capital Economics: Ευοίωνες οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Shutterstock
Shutterstock

Capital Economics: Ευοίωνες οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Καλύτερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα να αναμένεται ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics, κάνοντας επίσης λόγο για σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, παράγοντες που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της πτωτικής τροχιάς του δημοσίου χρέους στα επόμενα χρόνια.

Η πορεία του λόγου χρέος προς ΑΕΠ εξαρτάται από τον υφιστάμενο όγκο του χρέους, την ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ, τα ονομαστικά επιτόκια και το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού. Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Capital Economics, η Ελλάδα αποτελεί μία μοναδική περίπτωση γιατί προβλέπεται ότι θα τρέχει με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα εμφανίζει μεγαλύτερα πλεονάσματα και θα πληρώνει χαμηλούς τόκους.

Οι καλύτερες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας οφείλονται σε μία σειρά παραγόντων. Πρώτον, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης μετά την εντυπωσιακή κατάρρευση μεταξύ 2008 και 2012, ενώ ακόμη και σήμερα το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι περίπου 20% μικρότερο από του 2008.

Παράλληλα, οι επιχειρηματικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης στο επόμενο 12μηνο και ο ιδιωτικός τομέας της είναι λιγότερο εκτεθειμένος στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε σύγκριση με άλλες οικονομίες. Τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνονται στο 113% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 180% στη Γερμανία και την Ισπανία και 280% στη Γαλλία.

Η Capital Economics εκτιμά ότι η οικονομία της Ελλάδας θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 2%-2,5% ετησίως την περίοδο 2024-2025, πριν επιβραδύνει γύρω στο 1% ετησίως στη συνέχεια. Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίζει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, με τον οίκο να σημειώνει ότι η επανεκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη διασφαλίζει τη δημοσιονομική σύνεση τουλάχιστον έως το 2027.

Αυτό δεν σημαίνει, τονίζει η Capital Economics, ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει μια για πάντα τα προβλήματα διότι δεν έχει καλή προϊστορία σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και ο όγκος του χρέους θα παραμείνει υψηλό ακόμη και σε ένα σχετικά αισιόδοξο σενάριο.