Chr. Lagarde: To ΔΝΤ δεν ζητά κανένα νέο μέτρο για την Ελλάδα

Chr. Lagarde: To ΔΝΤ δεν ζητά κανένα νέο μέτρο για την Ελλάδα

«Δεν ζητάμε κανένα νέο μέτρο» διαμήνυσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ερωτηθείσα σχετικά σε συνέντευξη Τύπου κατά την εξαμηνιαία σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, αναφορικά με την απόκλιση της εκτίμησης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 σε σχέση με τους στόχους που προβλέπει η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της.

«Έχει γίνει πολύ δουλειά εδώ και χρόνια», σημείωσε η κ. Lagarde κάνοντας αναφορά στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες, τις οποίες χαρακτήρισε εντυπωσιακές, ενώ σημείωσε ότι «θέλουμε να τηρούνται οι δεσμεύσεις».

Τόνισε ακόμα ότι στο Ταμείο «ανέκαθεν επιμέναμε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη», λέγοντας ότι αυτό αποτελεί πυλώνα της εμπλοκής του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα και στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ότι αναμένει να δει να αναλαμβάνουν δράση ως προς το ζήτημα.

Επιπλέον, παρά τις πρόσφατες εκτιμήσεις ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αναλαμβάνοντας σταδιακά το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Christine Lagarde δήλωσε ότι ΔΝΤ θα συνεχίσει να εποπτεύει την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις φθινοπωρινές του προβλέψεις το ΔΝΤ αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως παγκόσμια αρνητική έκπληξη όσον αφορά στην ανάπτυξη, αναθεωρώντας πτωτικά την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 στο 1,7% του ΑΕΠ και του 2018 στο 2,2% του ΑΕΠ (από 2,2% και 2,7% αντίστοιχα, στις εαρινές προβλέψεις).

Στο μέτωπο της εξέλιξης των εσόδων, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα μειώνονται σταθερά ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά θα αυξάνουν σημαντικά ως απόλυτο μέγεθος. Από το επίπεδο των 88,4 δισ. ευρώ που προβλέπει για τον προϋπολογισμό του 2018 (46,9% του ΑΕΠ), τα έσοδα θα αυξηθούν στα 96,65 δις. ευρώ το 2022 (45,2% του ΑΕΠ).

Αντίστοιχα οι δαπάνες θα αυξηθούν από τα 90,4 δις. ευρώ το 2018 (48% του ΑΕΠ) στα 97,4 δις ευρώ το 2022 (45,4% του ΑΕΠ).

Τέλος, σχετικά με το χρέος, η πρόσφατη πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι ότι σε απόλυτα νούμερα αυτό θα αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ μεταξύ 2017 και 2018 (σ.σ προφανώς υπολογίζει τις εκταμιεύσεις από τον ESM) και από τα 326,8 δις. ευρώ θα φτάσει στα 347,4 δις. ευρώ. Από εκεί και μέχρι το 2022 ουσιαστικά θα «παγώσει» στα 345 δισ. ευρώ αλλά θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω της ανάκαμψης που θα μεσολαβήσει. Φέτος και ο 2018 υπολογίζει το χρέος στο 180% του ΑΕΠ ενώ το 2022 εκτιμά ότι θα έχει υποχωρήσει στο 161% του ΑΕΠ.