«Η Ελλάδα σήμερα ανοίγει τα φτερά της για τη μεταμνημονιακή εποχή και είναι έτοιμη για ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα προς τα εμπρός» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, σημειώνοντας ότι το 2018 είναι το πλέον κρίσιμο έτος για τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή.
«Η μεταμνημονιακή εποχή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργικής συμμετοχής απ'' όλους μας, ανεξαρτήτως πολιτικών χρωματισμών και κομματικών προτιμήσεων» είπε ο κ. Παπαδημητρίου.
Ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «υλοποιούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αποκτώντας περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Διαπραγματευόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας την ελάφρυνση του χρέους που θα δώσει μία πρόσθετη ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία» και παράλληλα είπε ότι πρέπει να κλείσουμε τα ανοικτά εθνικά ζητήματα με τους γείτονές μας.
«Ένας δρομέας που έπεσε καταγής δεν μπορεί να τρέξει κούρσα 100 μέτρων. Και δεν μπορεί να είναι αυτός ο στόχος του. Γιατί το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αυτό που συμβατικά λέμε επιστροφή στην κανονικότητα και σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης» είπε χαρακτηριστικά. Το ζητούμενο, όπως είπε, δεν είναι να ανακάμψει με κάθε μέσο το ήδη υφιστάμενο παραγωγικό σύστημα, δηλαδή η παλιά κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και παρασιτική οικονομία που βασιζόταν στην κατανάλωση με δανεικά και στο πελατειακό σύστημα, αλλά να αναπτύξουμε μία νέα ανοιχτή οικονομία βασισμένη στη γνώση και τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων της, στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή της οργάνωση.
Οι δυνατότητες της χώρας είναι πραγματικά μεγάλες και μπορούν να την αναδείξουν σε αποφασιστικό παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας και περιφερειακής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου, επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι «ο Αύγουστος είναι πολύ κοντά και μας φέρνει αντιμέτωπους με νέα καθήκοντα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις δυνατότητες της "επόμενης μέρας"».
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι λιγότερες οι δυσκολίες και σημείωσε: «Απαιτεί όχι μόνον ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της χαμένης αυτοπεποίθησης του λαού μας και στην ικανότητα του να πάρει πάλι τις τύχες της οικονομίας στα χέρια του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Ιntime