Data Centers: Επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ μετατρέπουν την Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο της Ευρώπης

Data Centers: Επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ μετατρέπουν την Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο της Ευρώπης

Των Αντιόπη Σχοινά και Νικόλα Ταμπακόπουλου

Tο προφίλ της Ελλάδας ως δυνατού περιφερειακού κόμβου καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή χτίζουν κορυφαίες επενδύσεις, την ίδια ώρα που τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από αυτή την δραστηριότητα ανέρχονται για κάθε ένα (1) ευρώ επένδυσης, σε συνολικά 14,02 ευρώ. Το αναπτυξιακό αποτύπωμα επενδύσεων όπως αυτές των Lamda Helix και DigitalRealty που ανακοινώθηκε χθες και ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ και της πολυαναμενόμενης επένδυσης της Microsoft άνω του 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία κόμβου data centers στην Ελλάδα είναι προφανές.

Ωστόσο τα οφέλη για την δυναμική της χώρας είναι πολλαπλασιαστικά και λειτουργούν ως μαγνήτης για την προσέλκυση επιχειρήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία.

Αποτελούν ακόμη εχέγγυο για την αναστροφή του brain drain, καθώς η αύξηση εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στην τεχνολογία θα διατηρήσει τα τεχνολογικά μυαλά και ταλέντα στην χώρα και κατ' επέκταση η ανάπτυξη εξειδίκευσης θα δώσει ώθηση στο κλείσιμο της ψηφιακής ψαλίδας στην οικονομία, διαμορφώνοντας εν τέλει ένα θετικό momentum για την χώρα.

Οι επενδύσεις σε data center που έχουν, είτε ανακοινωθεί, είτε είναι στη διαδικασία κλεισίματος για τις επίσημες ανακοινώσεις ξεπερνούν αυτή την στιγμή το 1,5 δισ. ευρώ και αποτελούν μόνο την αρχή για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πύλης για την Ευρώπη. Σημαντική ώθηση σε αυτές τις επενδύσεις για την δημιουργία data center και τεχνολογικής υποστήριξης δίνει και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μεγάλες επενδύσεις, που εντάσσονται πλέον στις στρατηγικές επενδύσεις, εξασφαλίζοντας fast track αδειοδότηση και χρηματοδοτική ενίσχυση

Άλλωστε η ευρωπαϊκή αγορά των Big Data και Business Analytics εκτιμάται από αναλυτές στα 216 δισ. δολάρια και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια με ταχύς ρυθμούς.

Σύμφωνα με έκθεση της Cushman & Wakefield, η Αθήνα συγκαταλέγεται στις 10 πόλεις σε όλο τον κόσμο που εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές για την υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό μόλις χθες ανακοινώθηκε πως έως το Δεκέμβριο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ της DigitalRealty και θα έχει κατασκευαστεί το μεγάλο data center της εταιρείας, η οποία μάλιστα έχει ήδη καταθέσει στις αρμόδιες αρχές αίτημα για αδειοδότηση ενός ακόμη data center.

Άλλωστε ο διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού κολοσσού, William Stein, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τεχνολογικό κόμβο και πύλη εισόδου δεδομένων στην Ευρώπη. Σημειώνεται πως η DigitalRealty αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στα data centers, διαχειρίζεται 300 σε έξι ηπείρους και έχει κεφαλαιοποίηση 58,5 δισ. ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο CEO της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκος, όπου τόνισε πως η επένδυση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Παράλληλα, σε μερικούς μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της Microsoft που έχει συστήσει ήδη τη θυγατρική Microsoft Operations 4733 που έχει σαν αντικείμενο τη «μίσθωση, απόκτηση, λειτουργία ή/και εκμετάλλευση ενός ή περισσοτέρων κέντρων δεδομένων (data centers) ιδίως για τους σκοπούς της διαδικτυακής παροχής και πώλησης εύρους ζώνης (bandwidth) διαδικτύου», έχοντας αρχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε η δημιουργία του τέταρτου data center στη χώρα από την Sparkle που αποτελεί θυγατρική της Telecom Italia σε μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να διατηρεί συνολικά 3 data centers στην Αττική και ένα στα Χανιά, με συνολική έκταση 14.000 τ.μ. και 13,7 MW ισχύος.

Μία ακόμη εταιρεία που δραστηριοποιείται στα data centers είναι η Hellas Sat, που δημιουργεί ένα δικό της data center χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις που διαθέτει στο Κορωπί με την διοίκηση της Hellas Sat να εκτιμά πως τα έσοδα από υπηρεσίες hosting και το data center θα πλησιάζουν τα έσοδα της εταιρείας από τη χωρητικότητα.

Πρόσφατη μελέτη της ΙDG Research Services, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Lamda Hellix , αποκαλύπτει το πολλαπλασιαστικό οικονομικό όφελος των ψηφιακών υποδομών στην εθνική οικονομία καθώς σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται σε data center πολλαπλών μισθώσεων, αποφέρει 8,23 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, αθροιστικά το όφελος αυτό ξεπερνά τα 14 ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, τα οφέλη από τη δημιουργία data centers αφορούν άμεσα για κάθε 1 ευρώ επένδυσης 2,45 ευρώ στην οικονομία και αφετέρου έμμεσα, καθώς κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε κέντρα δεδομένων αποφέρει 4,38 ευρώ στην οικονομία. Στο συνολικό όφελος, όπως επισημαίνουν οι μελετητές, πρέπει να προστεθεί και το επαγωγικό όφελος, κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει 1,41 ευρώ στην οικονομία, με δεδομένες επιπλέον ωφέλειες από την εγκατάσταση υποδομών data centers σε μια χώρα.