ΕΛΛΗΑναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για το ύψος της ανάπτυξης στη χώρα μας ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Σύμφωνα με το νέο βασικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, η ανάπτυξη το 2021 θα ξεπεράσει το 5% και θα αγγίξει το 5,2%, ενώ το 2022 αναμένεται ανάκαμψη 5%. Αξίζει να αναφερθεί πως ο οίκος αξιολόγησης σε προηγούμενες εκτιμήσεις του ήταν πιο μετριοπαθής, ενώ η νέα έκθεση έρχεται μία μέρα την πολύ ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 16,2% που κατέγραψε η οικονομία το β’τρίμηνο.
Σε σχέση με την ανεργία στην Ελλάδα, η DBRS εκτιμά πως θα κυμανθεί στο 16,6% φέτος, ενώ προβλέπει υποχώρηση το 2022 στο 15,2%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας, όμως οι πιο ευάλωτοι τομείς της οικονομίας ανακάμπτουν (π.χ. ταξίδια, φιλοξενία). Επομένως, η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης υποχωρούν, όμως είναι πιθανή η εμφάνιση πιστωτικών πιέσεων καθώς η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη σταδιακά αποσύρεται.
Ο οίκος αξιολόγησης ωστόσο χτυπάει «καμπανάκι» για τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές τα υψηλά ελλείμματα στο δημόσιο τομέα μέχρι σήμερα είχαν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια, κάτι που ίσως αλλάξει στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό η DBRS τονίζει πως αν και μειώνει το βάρος αποπληρωμής των χρεών, ίσως στο μέλλον οδηγήσει σε υψηλότερα πραγματικά επιτόκια. Αυτό θα συμβεί εφόσον οι κεντρικές τράπεζες δώσουν τέλος στη νομισματική χαλάρωση.
Επομένως, όσες χώρες δεν έχουν βιώσιμα δημοσιονομικά ίσως στο μέλλον αντιμετωπίσουν προκλήσεις, που έχουν να κάνουν με περιορισμούς χρηματοδότησης. Μία ακόμη πηγή κινδύνου για την οικονομία αποτελούν και οι αυξημένες τιμές των ακινήτων, καθώς η διαρκή τους αύξηση ίσως συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.