Σήμερα αναμένεται να αποσφραγιστούν οι προσφορές των επτά εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές όλης της χώρας. Μετά την αποσφράγιση θα αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης.
Οι εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό είναι:
- ITRON: Πρόκειται για κορυφαία εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα στις ΗΠΑ. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται 8.000 Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας. Διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η Εταιρία υπέβαλε φάκελο με την θυγατρική της ITRON SPAIN.
- Landis+Gyr:. Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων μετρητών παγκοσμίως. Έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα.
- Elster: Αποτελεί εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της Elster. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. Η Elster διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με την ρουμάνικη θυγατρική της Elster Rometrics.
- PROTASIS: Ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας την γαλλική εταιρεία Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στην Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία. Η παραγωγή της βρίσκεται στην Ευρώπη.
- Iskraemeco: Είναι κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία. Με πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές εγκατεστημένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική. Η Iskraemeco διαθέτει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη.
- Gridspertise: Ιδρύθηκε το 2021 από τον ιταλικό όμιλο Enel με στόχο την πώληση συστημάτων έξυπνων δικτύων του ομίλου. Η εταιρεία συγκεντρώνει τη βαθιά τεχνογνωσία του ομίλου Enel με έργα ψηφιοποίησης σε όλο τον κόσμο, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσοτέρων από 44 εκατ. έξυπνων μετρητών σε οκτώ χώρες.
- Intrasoft International: Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία εστιάζει στρατηγικά στην ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών μεταξύ άλλων και για συστήματα έξυπνων μετρητών. Σημειώνεται ότι από το 2021 η Intrasoft International, έγινε μέλος του Ομίλου πληροφορικής Netcompany, με έδρα στη Δανία.
Σημειώνεται ότι μετά την αποσφράγιση των προσφορών θα ακολουθήσει ο έλεγχος των προϋποθέσεων συμμετοχής και στη συνέχεια η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τη γνωστοποίηση του αναλυτικού τεύχους διαδικασίας με διαπραγμάτευση στους οικονομικούς φορείς που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση.
Τα οφέλη της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών
Όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Τα οφέλη από την χρήση των έξυπνων μετρητών συνοψίζονται στα εξής:
- Δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου, ανάλογα με τη διακύμανση του κόστους του ρεύματος (σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μόνο για χαμηλή νυχτερινή χρέωση με ξεχωριστό μετρητή) με συνέπεια καλύτερη διαχείριση του φορτίου αιχμής που διευκολύνει την ομαλή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και ωφελεί τη λειτουργία του δικτύου.
- Καταργούνται οι έναντι λογαριασμοί.
- Οι διακοπές και επανασυνδέσεις καθώς και η μέτρηση της κατανάλωσης θα γίνεται εξ αποστάσεως. Έτσι μειώνεται το λειτουργικό κόστος του Διαχειριστή.
- Δημιουργούνται προϋποθέσεις μείωσης των ρευματοκλοπών που επίσης επιβαρύνουν τους καταναλωτές.
- Διευκολύνεται σημαντικά το άνοιγμα της αγοράς και η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή.
- Μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή. "
- Με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του διαδικτύου, παρέχεται στον καταναλωτή η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η διαδικασία αντικατάστασης των μετρητών κατανάλωσης με «έξυπνους» ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια, ωστόσο ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τότε δεν ολοκληρώθηκε λόγω δικαστικών εμπλοκών. Η νέα διαδικασία που ξεκίνησε η σημερινή διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους, σταδιακά, με ορίζοντα περάτωσης το 2030.