Του Γιώργου Φιντικάκη
Από παράταση σε παράταση οδεύει η υποβολή προσφορών για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Από κοινού με τη κυβέρνηση, η επιχείρηση υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες αίτημα στη Κομισιόν για νέα παράταση, έως τις 7 Δεκεμβρίου, ως προς την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Σαν επιχείρημα προβάλλεται το γεγονός ότι πρέπει πρώτα να αποτυπωθούν στις προσφορές τα νέα δεδομένα που φέρνουν οι χθεσινές αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατάργηση του τέλους λιγνίτη και της χρέωσης προμηθευτή.
Ειδικά η κατάργηση του τέλους λιγνίτη που θεσπίστηκε το 2012, επιβαρύνοντας με περίπου 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, μειώνει ισόποσα το κόστος παραγωγής και των τριών εργοστασίων που τελούν υπό πώληση δηλαδή της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Το μέτρο της κατάργησης του τέλους λιγνίτη μεταφράζεται σε ένα συνολικό όφελος για τη ΔΕΗ της τάξης των 25 - 30 ευρώ ετησίως.
Εφόσον εγκριθεί, αυτή θα είναι η δεύτερη παράταση που δίνεται στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, του οποίου η έκβαση θεωρείται αβέβαιη, με τους συμμετέχοντες να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και αποχής από τη τελική του φάση. Είχε προηγηθεί το άδοξο τέλος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους επενδυτές και τη ΔΕΗ για παροχή επιπλέον κινήτρων.
Στο παζάρι ΔΕΗ-επενδυτών για ένα πιο ελκυστικό μείγμα κινήτρων, η πρώτη φαίνεται να απάντησε αρνητικά στο βασικό αίτημα κάποιων εκ των μνηστήρων, για "συνεκμετάλλευση" επί εξαετία των προς πώληση μονάδων (Μεγαλόπολη 3&4, Μελίτη 1), με συμμετοχή τόσο στις ζημιές, όσο και στα κέρδη. Το αίτημα για “συνεκμετάλλευση” για μια εξαετία είχε προκύψει στη λογική ότι και η ψηφισμένη από τη κυβέρνηση υποχρέωση να μη μπορούν οι νέοι αγοραστές να κάνουν τη παραμικρή απόλυση εργαζομένων στις τρεις πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες, αφορά επίσης μια εξαετία.
Ενισχυτικά στο παραπάνω λειτούργησαν και τα στοιχεία που προέκυψαν από το data room της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οποία κατά το πρώτο εξάμηνο, και οι τρεις προς πώληση σταθμοί "έγραψαν" ζημιές κατά περίπου 30 εκατ ευρώ, άρα ήταν μη βιώσιμοι. Σαν αποτέλεσμα, κάποιοι τουλάχιστον εκ των υποψηφίων πρότειναν στη ΔΕΗ να "μοιραστεί" το ρίσκο μαζί τους, δηλαδή να συμμετέχει με ένα ποσοστό στις πιθανές ζημιές και φυσικά και στα πιθανά κέρδη για διάστημα έξι χρόνων, αίτημα που απ' ότι λένε οι πληροφορίες, απορρίφθηκε.