Δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που μέσα στα dealing rooms συζητούσαν για το απόλυτο short της ελληνικής αγοράς.
Η αφετηρία των συζητήσεων για τη ΔΕΗ, ήταν η άσχημη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας, οι παθογένειες της, μιας και από τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία πριν 21 έτη και μέχρι πρότινος, αντιμετωπίστηκε σαν προέκταση του Κράτους και η μνημονιακή υποχρέωση να μειώσει στο μισό το μερίδιο της, ώστε να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας.
O συνδυασμός της έλλειψης ρευστότητας, των χρεών και της πτώσης του κύκλου εργασιών έμοιαζε ως η ιδανική συνταγή του big short της Ελλάδος
Στις αγορές όμως ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να είσαι απόλυτος.
Ένα άλλο εξίσου σημαντικό μάθημα είναι ότι η δύναμη ή η αδυναμία μιας εταιρείας είναι πάντα οι άνθρωποι της, ξεκινώντας από την ομάδα που ηγείται του καραβιού.
Όταν η ομάδα αυτή αλλάζει, οφείλεις να εξετάσεις αν πρόκειται για μια μεταγραφή που μπορεί να στείλει έναν πρωταθλητή στη δεύτερη κατηγορία ή ένα αουτσάιντερ στον τελικό του Champions League.
Και από ότι φαίνεται η ΔΕΗ έχει μια τέτοια ομάδα.
Το νέο business plan ενός δημιουργικού downsize αλλά και αλλαγής ρότας με επενδύσεις 3,4 δισ.ευρώ έως το 2023 προκειμένου να αποκτήσει την θέση της με καινοτόμα έργα στην αγορά Ανανεώσιμων, τα δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες, η αξιοπιστία που έχει κερδίσει και η ρευστότητα που θα λάβει το 2021 από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που προοιωνίζει καλύτερες ημέρες.
Οι ημέρες αυτές μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες αν ολοκληρωθεί η κοινοπραξία με την RWE, τον γερμανικό γίγαντα με την οποίο βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα εξασφαλίσει στη ΔΕΗ απίστευτες δυνατότητες, από παράκτια αιολικά έως τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου, για τις οποίες μπορείτε να πάρετε μια ιδέα εδώ.
Εντύπωση στη στήλη αυτές τις ημέρες όμως έκαναν τρεις ακόμα εξελίξεις:
1.Η κατάθεση αδειών για πλωτά φωτοβολταϊκά σε λιμναία συστήματα για 50 MW από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες .
2.Οι πληροφορίες ότι η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση project finance για όλα τα φωτοβολταϊκά έργα –πέριξ των 280 ΜW- που έχει σε εξέλιξη.
Όπως έχουμε εξηγήσει στο αφιέρωμα μας για την Τέρνα Ενεργειακή, στη χρηματοδότηση τύπου Project Finance, κάθε έργο αξιολογείται ξεχωριστά και η χρηματοδότηση του έργου έχει ως κύρια ή/και αποκλειστική πηγή αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων τα προσδοκώμενα έσοδα. Εν ολίγοις, η αποπληρωμή εξασφαλίζεται με τα στοιχεία του ενεργητικού του έργου. Πρόκειται δηλαδή για χρηματοδότηση χωρίς ή με περιορισμένη αναγωγή στους φορείς της επένδυσης ( limited or non recourse financing).
Αυτό το είδος χρηματοδότησης δεν μπορεί να το εξασφαλίσει κανείς αν δεν έχει αξιοπιστία στην αγορά, γι’αυτό και πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης των τραπεζών στην πορεία της ΔΕΗ, έχει ταυτόχρονα αυξημένη βαρύτητα για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
3.Τέλος, χτες το βράδυ για πρώτη φορά ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Fitch Ratings, έδωσε αξιολόγηση για τη ΔΕΗ με βαθμολογία «BB-» και με σταθερό outlook. Tο πιστωτικό προφίλ της εταιρείας εκτιμάται ως «B+» ενώ η κίνηση-έκπληξη του Οίκου σηματοδοτεί μια νέα εποχή χρηματοδότησης από τις αγορές για την εταιρεία.
Μεταξύ άλλων, το έμμεσο ποσοστό (51%) του κράτους, το αποτελεσματικό διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και η στρατηγική επιλογή της ΔΕΗ για μετάβαση σε μια «καθαρότερη» βάση περιουσιακών στοιχείων, η οποία αντικατοπτρίζεται σε επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ για την περίοδο 2020-2023 με στόχο περίπου 1,5GW έως το 2023 (80% ηλιακή και 20% άνεμος) από 0,165 GW το 2019, αποτέλεσαν τα τρια εκ των βασικών κλειδιών για την αξιολόγηση.
Η Fitch υπογράμμισε ότι
- Η ΔΕΗ τυγχάνει ισχυρής υποστήριξης, καθώς το Δημόσιο είναι εγγυητής για το 50% του χρέους της και για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια η συνθήκη αυτή θα εξακολουθεί να ισχύει.
-Η στρατηγική επανατοποθέτησή της επιχείρησης έχει βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, ενώ έχει σημειωθεί ουσιαστική οικονομική βελτίωση, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2020 (EBITDA 696 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι 97 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο το 2019).
- Οι μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της Ενέργειας στην Ελλάδα επέτρεψαν στη ΔΕΗ να βελτιώσει τις ταμειακές ροές της. Η κατάργηση των δημοπρασιών NOME, προσέφερε ανακούφιση καθώς ανάγκασαν την επιχείρηση να πουλά ενέργεια κάτω από το κόστος σε μικρούς προμηθευτές.
-Η μετάβαση της ΔΕΗ σε μια ανταγωνιστική τιμολογιακή δομή που αντικατοπτρίζει το κόστος της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κόστους CO2. Η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους προστιθέμενης αξίας και η αφαίρεση της εισφοράς ETMEAΡ από τους λογαριασμούς των πελατών «απενεργοποίησαν» εν μέρει τη στρατηγική της ΔΕΗ από τον κοινωνικό της αντίκτυπο. Η Fitch υποθέτει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στη ΔΕΗ μέσω ευνοϊκής νομοθεσίας, καθώς η εταιρεία βοηθάει τη χώρα στην επίτευξη της ενεργειακής της μετάβασης.
Όσον αφορά τώρα τη βαθμολογία «B+» για το πιστωτικό προφίλ της εταιρείας:
Παρά τις προσδοκίες για σταθεροποιημένο ετήσιο EBITDA περίπου 900 εκατ.ευρώ, η Fitch προβλέπει ότι η σταθερή μόχλευση για την περίοδο 2021-2023 έχει συντελεστή x5,5, κυρίως λόγω των αυξημένων κεφαλαιουχικών δαπανών( ΑΠΕ, εκσυγχρονισμός δικτύων, κατασκευή του νέου εργοστασίου λιγνίτη Πτολεμαίδα V) και των εκροών κεφαλαίου κίνησης. Το FCF προβλέπεται να είναι σταθερά αρνητικό κατά την ίδια περίοδο, περίπου 300 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.
Οι στόχοι απομόχλευσης όμως παραμένουν υψηλοί. Η ΔΕΗ έχει εκφράσει τη δέσμευσή της να δώσει προτεραιότητα στην απομόχλευση συμπεριλαμβανομένου ενός στόχου μέγιστου καθαρού χρέους 3,5 φορές προς το EBITDA (όπως ορίζεται από την εταιρεία) έως το 2023, ο οποίος συνάδει με τις οδηγίες της Fitch για το « b +» του πιστωτικού προφίλ της εταιρείας.
Μια νέα εποχή λοιπόν ξεκινά για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με την Fitch ως άλλη νεραϊδονονά να της προσφέρει την επίσημη ενδυμασία για τον χορό...των αγορών.
*Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.