Την πρόθεση της κυβέρνησης σχετικά με την αναθεώρηση του 3ου Μνημονίου διερωτάται η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με την απαίτηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για συνυπογραφή της δανειακής σύμβασης του 3ου Μνημονίου από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ).
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Γιάννης Κουτσούκου και Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Ευ. Τσακαλώτο:
Κύριε υπουργέ,
Στις 19 Αυγούστου 2015, υπεγράφη η «Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» του ελληνικού κράτους με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με βάση το 3ο Μνημόνιο των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου 2015, η οποία προβλέπει δάνειο για τη χώρα μας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια 32,5 έτη.
Την εν λόγω σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους της χώρας μας, ο Υπουργός Οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Στουρνάρας και ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Άρης Ξενόφος, κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησής τους από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 3 του Ν.4336/2015 (3ο Μνημόνιο).
Όπως πληροφορηθήκαμε, κατά την κοινή συνεδρίαση του Eurogroup και του Συμβουλίου του ESM στις 19 Φεβρουαρίου 2018 επιπρόσθετα ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ).
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τροποποιηθεί από την Ελληνική Βουλή η σχετική διάταξη του 3ου Μνημονίου ώστε να παρασχεθεί εξουσιοδότηση στην κα. Αικατερινάρη ως επικεφαλής του Υπερταμείου, προκειμένου να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση.
Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Προτίθεται πράγματι η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το 3ο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015) ώστε να υπογραφεί εκ των υστέρων η δανειακή σύμβαση του τρίτου Μνημονίου και από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ);
2. Τι σημαίνει για του Έλληνες πολίτες και ιδίως για την μελλοντική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας η νέα αυτή δέσμευση της κυβέρνησης;
3. Πώς συνδέεται το γεγονός των νέων συνεχών δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση με το αφήγημα της «καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο» που ευαγγελίζεται διαρκώς η κυβέρνηση;
4. Τί άλλες δεσμεύσεις θα προκύψουν από την ενδεχόμενη τροποποίηση του Ν. 4336/2015 (3ο Μνημόνιο);
Φωτογραφία intime news