«Δίνει» τις προσλήψεις στο ΔΝΤ-Βάζει φόρους σε όλους

«Δίνει» τις προσλήψεις στο ΔΝΤ-Βάζει φόρους σε όλους

Πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο μέχρι το 2018 -ακόμα και στους κρίσιμους και υποστελεχωμένους τομείς υγείας και παιδείας- και φόρους σε «ό,τι κινείται» θα περιλαμβάνει το «πακέτο» μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα παρουσιάσει σήμερα με e mail η κυβέρνηση στους θεσμούς για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Στον απόηχο της κόντρας που πυροδότησε με το ΔΝΤ η διαρροή των «Wikileaks αποκαλύψεων», η κυβέρνηση εμφανίζεται από τη μια να τρίζει τα δόντια στα στελέχη του Ταμείου προς ικανοποίηση του εσωτερικού ακροατηρίου, αλλά την ίδια στιγμή εμφανίζεται πρόθυμη να υποχωρήσει στο θέμα των προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα για να κατευνάσει τους δανειστές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχθεί λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο αντιπροτείνοντας -εν είδει περικοπών- να διατηρηθεί για 2 ή 3 χρόνια ακόμη η αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις που επρόκειτο από φέτος να μετατραπεί σε 1 προς 3. Από το πάγωμα ή τη μείωση του ρυθμού των προσλήψεων Δημόσιο, εκτιμάται ότι θα προέκυπτε ένα ικανό ποσό εξοικονόμησης στις δαπάνες του κράτους δεδομένου ότι  φέτος προβλέπονταν αλλαγή του κανόνα των προσλήψεων σε «1 προς 3», προκειμένου να καλυφθούν τουλάχιστον 20.000 κενές θέσεις στην δημόσια εκπαίδευση.

Η μάχη, όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, θα δοθεί προκειμένου να εξαιρεθούν προσλήψεις πρωτίστως σε νοσοκομεία-Υγεία όπου αντικειμενικά καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις. Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των δανειστών τόσο από το ευρωπαϊκό σκέλος όσο και από την πλευρά του ΔΝΤ, αναφέρονται ευθέως σε ανάγκη περικοπών στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου, θέτοντας θέμα είτε απολύσεων, είτε περικοπών στις αποδοχές.

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, το οικονομικό επιτελείο έσβηνε και έγραφε προτάσεις για να καλυφθεί το κενό των μέτρων 1,8 δις. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ που αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων στην ενέργεια, τα ακίνητα, τη συνδρομητική τηλεφωνία-τηλεόραση και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κ.α  Οι παραμετρικές παρεμβάσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμμεσοι φόροι κ.α) εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε σοβαρό πλήγμα κάθε εκτίμηση για αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Αν τελικά υιοθετηθούν προτάσεις για αύξηση ΕΦΚ στο φυσικό αέριο και τα καύσιμα οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση στο να απορροφήσουν τη ζημιά ή να μετακυλήσουν στους καταναλωτές αυξήσεις σε πρώτες ύλες, τρόφιμα κ.α.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να πανηγυρίζουν για τις αποκαλύψεις των Wikileaks ωστόσο είναι σαφής πλέον η εμμονή στην επικοινωνιακή και όχι στην ουσιαστική διαχείριση  της κρίσης και των προβλημάτων που αυτή θα προκαλέσει στην πραγματική οικονομία.

Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, μετά την νέα επίθεση Τσίπρα προς το ΔΝΤ, ο κίνδυνος δεν είναι πλέον μόνο οικονομικός αλλά και πολιτικός καθώς εκτραχύνεται μια κόντρα προς τον βασικό «σύμμαχο» των ελληνικών θέσεων για ονομαστική μείωση του χρέους και λιγότερα εισπρακτικά μέτρα ως προς τον τελικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ως το 2018.

Πηγές από το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών έλεγαν χθες στο Liberal.gr ότι επιδίωξη όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία της αξιολόγησης μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου και ανέμεναν «την ψήφιση κρίσιμων των κρίσιμω νομοσχεδίων για ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια και ταμείο ιδιωτικοποιήσεων μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα».

Η εκτίμηση αυτή μένει πλέον να επιβεβαιωθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να εμπνέουν την αισιοδοξία που θα ήθελαν να εκπέμψουν οι Θεσμοί.