ΔΝΤ: Ακόμα χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ΔΝΤ: Ακόμα χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της για περισσότερες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις ρυθμίζει ένα από τα ζητήματα που εμποδίζει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, ωστόσο η ελάφρυνση του χρέους είναι ακόμα απαραίτητη, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Reuters, o εκπρόσωπος είπε ότι το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει καιρό τώρα ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να περιλαμβάνει τόσο το σκέλος των μεταρρυθμίσεων για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του πλεονάσματος, όσο και το σκέλος της ελάφρυνσης του χρέους προκειμένου να συμμετάσχει και το Ταμείο.

Σε μια κοινή δήλωση με τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, το ΔΝΤ δήλωσε ότι “oι ομάδες προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΕSM, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πακέτο πολιτικής για την υποστήριξη της ανάκαμψης στην Ελλάδα και θα αποτελέσουν τη βάση για τη σύναψη της 2ης αναθεώρησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕSM. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως αυτή τη δέσμη μέτρων πολιτικής. Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί τώρα από περαιτέρω συζητήσεις τις ερχόμενες εβδομάδες σχετικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο”.

Poul Thomsen: Το ΔΝΤ θέλει εγγυήσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους

Στο μεταξύ  Poul Thomsen, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χαιρέτισε τη συμφωνία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, σημειώνοντας πως θα δημιουργήσει δημοσιονομικά περιθώρια για την εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς την ανάπτυξη.

Ωστόσο επισήμανε ότι θα χρειαστεί να δοθούν εγγυήσεις στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το αν υπάρχει κοινή αντίληψη του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών για το είδος των μέτρων που χρειάζονται για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στην Αθήνα, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα μειώσει τα φορολογικά βάρη, ενώ την ίδια στιγμή θα εξορθολογίσει την ασφαλιστική δαπάνη, κατευθύνοντας πόρους στην στήριξη των ασθενέστερων. Ο P. Thomsen είπε ότι «όλα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου».

Φωτογραφία: SOOC