Οι μεταρρυθμίσεις, τα προαπαιτούμενα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απασχολούν την ελληνική καθημερινότητα, την ίδια στιγμή που η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους προκαλεί διαφοροποιήσεις πέρα από τον Ατλαντικό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η διοίκηση του ΔΝΤ, φέρεται αποφασισμένη να παραπέμψει τη συζήτηση για αργότερα αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση των Ευρωπαίων και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Η ίδια πηγή αναφέρει, πως σκοπός της διοίκησης του ΔΝΤ είναι να αποφύγει επιπλοκές σε μια ήδη δύσκολη διαπραγμάτευση, θεωρώντας πως μια πρώιμη συζήτηση για το χρέος, ενδεχομένως θα αποπροσανατολίσει την κυβέρνηση από το δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει ενώ παράλληλα, θα πυροδοτήσει μια σειρά υποθετικών σεναρίων και αλυσιδωτών αντιδράσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά η αναδιάρθρωση του χρέους
Στις προσπάθειες ευρωπαίων αξιωματούχων να προκαλέσουν μια πρώιμη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ, φέρεται να βάζει «φρένο», μεταθέτοντας το θέμα για την επόμενη χρονιά, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να βρει το βηματισμό της και οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ενόψει μάλιστα της αξιολόγησης και των ενδεχόμενων καθυστερήσεων στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα λόγω αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο χρόνος φαίνεται πως λειτουργεί αποτρεπτικά για την λήψη αποφάσεων για το χρέος.
Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που θεωρούν πως η αναβολή της συζήτησης για το χρέος από την πλευρά του ΔΝΤ, ίσως «κρύβει» την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Από την πλευρά του ωστόσο, το ΔΝΤ, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», δηλώνει πρόθυμο να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στέλεχος του Ταμείου, η επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρεί πρώιμη και αντιπαραγωγική μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, την ίδια στιγμή που είναι ανοιχτά σημαντικά θέματα, όπως, οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Μια τέτοια συζήτηση είναι ακόμη αβάσιμη, καθώς δεν έχουν ξεκάθαρα διατυπωθεί τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
Ευρώπη και ΔΝΤ φαίνεται πως διαφωνούν και για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οι περισσότερο αισιόδοξες προβλέψεις των Ευρωπαίων φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνο το ΔΝΤ, το οποίο και ξεκαθαρίζει πως στη συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βασιστεί στη δική του ανάλυση βιωσιμότητας.