ΔΝΤ: H απειλή για δασμούς από τον Τραμπ ενισχύει την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα
Shutterstock
Shutterstock

ΔΝΤ: H απειλή για δασμούς από τον Τραμπ ενισχύει την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα

Η απειλή των δασμών από τον επερχόμενο  πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιφέρει νέο βαθμό αβεβαιότητας στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε   η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Δεδομένου του μεγέθους και του ρόλου της οικονομίας των ΗΠΑ, δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον παγκοσμίως για τις κατευθύνσεις πολιτικής της προσεχούς αμερικανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους δασμούς, τους φόρους, πιθανά μέτρα απορρύθμισης και την αποτελεσματικότητά της», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

«Αυτή η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές πολιτικές σχετικά με το διεθνές εμπόριο, επιτείνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

Αν και δεν περιλάμβαναν καμία ονομαστική αναφορά στον Ντ. Τραμπ, οι παρατηρήσεις της  Γκεοργκίεβα απηχούν τα βασικά σημεία στα οποία συμφωνεί η πλειονότητα των οικονομολόγων και των κεντρικών τραπεζών σχετικά με την αβεβαιότητα των πολιτικών της επερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις Γκεοργκίεβα γίνονται 10 ημέρες πριν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά από μια προεκλογική εκστρατεία με οικονομική ατζέντα υπέρ των πολιτικών προστατευτισμού.

Ο Ντ. Τραμπ προτίθεται να επιβάλει καθολικούς δασμούς στο 10% ως 20% σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ και πρόσθετους δασμούς 60% ειδικώς στις εισαγωγές από την Κίνα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους για τις αυξανόμενες απειλές κατακερματισμού των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων και του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο κίνδυνος αυτές οι πολιτικές να προκαλέσουν νέα άνοδο του πληθωρισμού καθώς και η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας προκάλεσαν άνοδο στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2023 την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έκλεισαν στο 4,765%, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 100 μονάδες βάσης ενώ η Fed έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο της  κατά 100 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο. «Έτσι έχουμε απόκλιση 200 μονάδων βάσης», είπε η κ. Γκεοργκίεβα. 

Όταν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ θα έχει να διαχειριστεί  μια οικονομία που θα συνεχίσει να ξεπερνά τις προσδοκίες. Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 3,1% το περασμένο τρίμηνο, λόγω των υψηλών καταναλωτικών δαπανών και παρά το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού παραμένει ψηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, ωστόσο η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.

Το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο είχε προβλέψει ότι η αμερικανική οικονομία θα κλείσει το 2024 με ανάπτυξη 2,8% και το 2025 με ανάπτυξη 2,2%.

Η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας έχει επίσης δώσει στους αξιωματούχους της Fed λόγο να περιορίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, ξεκινώντας πιθανότατα με μια παύση αργότερα αυτό το μήνα. Η κ. Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η Fed μπορεί να «αντέξει οικονομικά να περιμένει» περισσότερα δεδομένα προτού εκδώσει νέα μείωση των επιτοκίων.

Αυτό αντανακλά επίσης μια απόκλιση στη νομισματική πολιτική, είπε, σημειώνοντας ότι ενώ η παγκόσμια τάση αποπληθωρισμού θα συνεχιστεί, η πρόοδος έχει σταματήσει σε ορισμένες χώρες.

Η οικονομική ισχύς των ΗΠΑ συμβάλλει επίσης στην απόκλιση των παγκόσμιων αναπτυξιακών προοπτικών. Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι περίμενε το ΔΝΤ, η επικεφαλής του δήλωσε ότι η οικονομία της Ινδίας είναι «λίγο πιο αδύναμη» και η Κίνα συνεχίζει να αντιμετωπίζει αποπληθωριστικές πιέσεις και προκλήσεις για την εγχώρια ζήτηση.

«Και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν, βρίσκονται σε μια θέση όπου κάθε νέο σοκ μπορεί να τις επηρεάσει αρκετά αρνητικά», προσέθεσε.

Πληροφορίες από το The National