Με την προσοχή στραμμένη στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, τόνισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους διαφορετικά το Ταμείο μπορεί να... φύγει από το τραπέζι.
Επαναλαμβάνοντας αρκετά από αυτά που είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, όπως η ανάγκη συμφωνίας έως το Eurogroup ώστε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που θα συμπίπτει με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM, ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε εκ νέου το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
«Η ελάφρυνση είναι το θέμα που πρέπει να επιλυθεί», δήλωσε για να προσθέσει πως «θεωρούμε πως υπάρχουν ακόμα διαφορές (αν και έχουν γεφυρωθεί κάποιες)» και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει σύντομα γιατί το πρόγραμμα του ESM τελειώνει τον Αύγουστο.
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του ταμείου στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών στην Ουάσινγκτον, ήδη «από το 2014 εμείς δεν χρηματοδοτούμε την Ελλάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν βοηθάμε την Ελλάδα». Τόνισε πως ακόμα και αν δεν υπήρχε νέα συμφωνία και πάλι θα συμμετείχαμε σε μία μεταμνημονιακή εποπτεία, όπως άλλωστε έγινε στην Πορτογαλία, την Κύπρος και την Ιρλανδία.
«Ακόμα και χωρίς χρηματοδότηση στηρίζουμε την Ελλάδα, ενώ συνεχίζουμε τις συζητήσεις», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το ΔΝΤ επιδιώκει να μπει στο πρόγραμμα της Ελλάδας ουσιαστικά για 2 μήνες, ο Τζ. Ράις σχολίασε πως «έχει γίνει πρόοδος στο θέμα του χρέους αλλά εμείς δεν θεωρούμε πως είναι αρκετή, από τη δική μας σκοπιά. Άρα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν». «Αν μπούμε στο πρόγραμμα θα σήμαινε πως υπάρχει μια καλή συμφωνία για το χρέος και αυτό είναι σημαντικό. Θα αναβάθμιζε την Ελλάδα, θα προσέλκυε επενδύσεις», ανέφερε.
Ακόμη δήλωσε πως η συμμετοχή του Ταμείου τόσα χρόνια βοήθησε ώστε να υπάρχει ένα μίγμα φιλοαναπτυξιακής πολιτικής, ενώ τόνισε πως «η πρόταση των Γάλλων για τον μηχανισμό (ο οποίος θα συνδέει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας) είναι πολλά υποσχόμενη».
Τέλος, σχετικά με τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν τα έχει αναλύσει ακόμη οπότε δεν έχει εξάγει σχετικά συμπεράσματα.
Διαβάστε ακόμη: