Το ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στις αγορές και την ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε πως θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα, καθώς εξηγώντας ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, ο Τζέρι Ράις μίλησε για εκθέσεις, επισκέψεις και συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανακοίνωσε πως στις 27 Ιουλίου θα γίνει η συζήτηση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 4, με μια ετήσια έκθεση του οργανισμού για την Ελλάδα, που όπως ο ίδιος σχολίασε, «το πιο ενδιαφέρον κομμάτι θα είναι αυτό για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Λίγες μέρες μετά θα δημοσιευτεί και η έκθεση.
Σχετικά με τον ρόλο του Ταμείου στην μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας, ο Τζ. Ράις επανέλαβε πως «περιμένουμε η συμμετοχή να είναι ίδια με αυτή που υπήρξε και σε άλλες χώρες, όποτε έχει χρειαστεί εποπτεία. Αυτή είναι η ενισχυμένη εποπτεία μας που λαμβάνει χώρα αφότου τελειώσει το πρόγραμμα μιας χώρας».
Όπως σημείωσε, ο ρόλος του Ταμείου θα είναι συνδυαστικός με τους ευρωπαίους εταίρους – κάτι που ανακοίνωσαν και οι ίδιοι αυτή την εβδομάδα – όπου εξήγησαν μεταξύ άλλων ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα συνδέεται άμεσα με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Τέλος, ο Τζ. Ράις διευκρίνισε πως το ΔΝΤ θα συντάσσει δύο εκθέσεις το χρόνο, επισκέψεις στην Αθήνα αλλά και συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν δήλωσε πως η συμφωνία για ρύθμιση του χρέους που επετεύχθη στο Eurogroup του Ιουνίου βελτιώνει τις προοπτικές πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα, ήτοι 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% μεσοσταθμικά έως το 2060 περιορίζουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία.