Οι επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Αθήνα, τις περισσότερες φορές έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που... μαρτυρούν οι δηλώσεις στις συνεντεύξεις Τύπου για τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας, ή τα ωραία λόγια αμοιβαίας εκτίμησης και οι παροτρύνσεις για συνέχιση των προσπαθειών.
Αυτή τη φορά, η έλευση του Jack Lew λαμβάνει χώρα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπου τα ανοιχτά ζητήματα σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο είναι πολλά. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, ο κ. Lew έδωσε μεγάλη έμφαση στο οικονομικό-επενδυτικό σκέλος, θέλοντας να ιεραρχήσει υψηλότερα το ζήτημα των επενδύσεων σε σύγκριση με το χρέος και τους στόχους του προγράμματος.
Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο, πραγματοποίησε επαφές και με οικονομικούς – εκτός από πολιτικούς – παράγοντες του τόπου, τονίζοντας συνεχώς τη σημασία επανεκκίνησης της οικονομίας, μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων επενδυτικών σχεδίων. Στις εν λόγω επαφές ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις ζητώντας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την προσέλκυση κεφαλαίων.
Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων δεν έλειψε από... την ατζέντα του κ. Lew, από τη στιγμή που εκτιμάται ότι η ταχύτερη αποκλιμάκωση του φαινομένου θα απελευθερώσει κεφάλαια για τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Lew τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός σχεδίου άμεσης δράσης που θα αναβιώσει επιχειρηματικούς κλάδους. Η Ελλάδα θα πρέπει, με άλλα λόγια, να ρίξει το βάρος σε ενέργειες που θα «ξεμπλοκάρουν» την επιχειρηματικότητα, σε όλους τους ζωντανούς τομείς της οικονομίας, μέσω των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές με γνώση των συζητήσεων, το μήνυμα του κ. Lew μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις, «δουλειές, δουλειές, δουλειές».
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι επίσημες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Lew τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να σηματοδοτήσουν έναν δυναμωτικό κύκλο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και κάλεσε την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το συμπέρασμα των «παροτρύνσεων» του Αμερικανού αξιωματούχου είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να διευκολύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων. Διότι, οι όποιες καθυστερήσεις επιδεινώνουν το κλίμα και απομακρύνουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που μπορούν να δώσουν στη χώρα σημαντικές ανάσες ρευστότητας και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και κατ'' επέκταση στην έξοδο από την κρίση.
Άλλωστε τα παραδείγματα των καθυστερήσεων και της εμφάνισης εμποδίων στην ολοκλήρωση επιχειρηματικών συμφωνιών δεν είναι λίγα. Το πιο πρόσφατο από αυτά είναι η υπόθεση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, όπου πλέον είναι άμεσος ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα, μετά την επιμονή του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να περιορίσει την περιουσιακή βάση της εταιρείας και τις έντονες αντιδράσεις των Αζέρων.
Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στη διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco, η οποία ολοκληρώθηκε μετ'' εμποδίων και με μεγάλες καθυστερήσεις. Μάλιστα, λίγες ώρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, οι χειρισμοί του υπουργού ναυτιλίας Θόδωρου Δρίτσα κινδύνεψαν να δημιουργήσουν συνθήκες εμπλοκής.
Η συζήτηση για το χρέος, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος είναι θέματα που σαφώς απασχολούν τόσο την Ελλάδα όσο και τους δανειστές. Όμως η «επιμονή» που φαίνεται να έδειξε ο κ. Lew σε θέματα επενδύσεων υποδεικνύει πως προέχει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Κατά συνέπεια, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις στο εξής, σε συνδυασμό με τη γενικότερη στάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στους επενδυτές ενδέχεται να κρίνει τον χρονικό ορίζοντα έναρξης των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Προς το παρόν, τουλάχιστον, οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή των στόχων του προγράμματος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και δεν αποκλείεται σταδιακά να συνδεθεί με την πορεία των επενδύσεων στη χώρα.
Κωνσταντίνος Μαριόλης