Δύο από τα "κλειδιά" της συμφωνίας του ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε η ΡΑΕ

Δύο από τα "κλειδιά" της συμφωνίας του ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε η ΡΑΕ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Κομμάτι - κομμάτι συμπληρώνεται το παζλ του deal μεταξύ της κυβέρνησης, της SOCAR και της SNAM για την οποία λέγεται ότι έχει επέλθει συμφωνία επί της αρχής, μετά και τις νέες διαβουλεύσεις της Παρασκευής μεταξύ των τριών πλευρών.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο αναθεωρημένος Κανονισμός Τιμολόγησης βασικών δραστηριοτήτων του ΔΕΣΦΑ που ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αφενός αυξάνοντας το ποσό της ανακτήσιμης διαφοράς που δικαιούνται να λάβουν οι μέτοχοι της εταιρείας, και αφετέρου μειώνοντας το χρόνο της ανάκτησης.

Ταυτόχρονα, η συνάντηση που έγινε την Παρασκευή μεταξύ του συμβούλου του Πρωθυπουργού Δ. Λιάκου, με τον απεσταλμένο στην Αθήνα της ιταλικής εταιρείας Snam, και με τη συμμετοχή του εκπροσώπου της SOCAR Anar Mammadov μέσω τηλεδιάσκεψης, επιβεβαιώνει ότι έχει επιτευχθεί επί της αρχής συμφωνίας. Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη επαφές των Ιταλών με το ΥΠΕΝ αλλά και κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή του Δ. Λιάκου, των στελεχών του υπουργείου Ενέργειας και της SNAM.

Την πρόοδο αποτυπώνει και ο αναθεωρημένος κανονισμός τιμολόγησης της ΡΑΕ, ο οποίος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, και περιγράφει δύο από τα κλειδιά της επιδιωκόμενης συμφωνίας.

Αφενός αυξάνει την ανακτήσιμη διαφορά που έχουν λαμβάνειν οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, καθώς στο ποσό των 285 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2006-2015, ενσωματώνεται και αυτό που αντιστοιχεί στη φετινή χρονιά. Έτσι, συνολικά για την περίοδο 2006-2016, το προς ανάκτηση ποσό διαμορφώνεται σε 326 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ρύθμιση Σκουρλέτη είχε περιορίσει δραστικά την ανακτήσιμη διαφορά, από τα 829 στα 285 εκατ. ευρώ.

Αφετέρου μειώνει τον χρόνο ανάκτησης του παραπάνω ποσού, που πέφτει στα 20 χρόνια έναντι 40 ετών που ανέφερε η αρχική ρύθμιση. Ταυτόχρονα η ανακτήσιμη διαφορά, για το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να ανακτηθεί, θα προσαυξάνεται όχι μόνον βάσει του πληθωρισμού αλλά και με συντελεστή από 0 έως 5% ετησίως, ανάλογα με το κόστος δανεισμού που θα έχει κάθε χρόνο ο ΔΕΣΦΑ.

Από εκεί και πέρα, παρ' ότι φαίνεται να έχει συμφωνηθεί, εντούτοις δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από τη ΡΑΕ, το τιμολόγιο χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ, και το ποσοστό αύξησης του, σημείο που είχε αποτελέσει και ένα από τα βασικά σημεία τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Αζέρους της SOCAR.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τιμολόγιο αυξάνεται κατά 35%, αντί για 68% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, και 23% που είχε εισηγηθεί αρχικά η ΡΑΕ. Στην ουσία, οι τρεις πλευρές επανέρχονται στο σημείο όπου βρίσκονταν τον περασμένο Μάρτιο όταν και το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο ΔΕΣΦΑ και η SOCAR είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα εφαρμόζονταν οι υπέρογκες αυξήσεις, και ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στα επίπεδα του 35%.

Επίσης επανακαθορίζεται η απόδοση ή το μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίων (WACC) στο 9,22% από 10,06% και περιορίζεται η χρονική περίοδος ανάκτησης των εσόδων περασμένων ετών, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο βάρος στην περίοδο ως και το 2026.

Σημειωτέον ότι η πρώτη έκδοση τιμολογίων με βάση τον νέο κανονισμό θα έχει ως έτος αναφοράς το 2015, ως έτος υπολογισμού το 2016 και θα αφορά στην περίοδο 2017-2018. Το 2018 πρόκειται να γίνει η πρώτη τακτική αναθεώρηση των τιμολογίων, με έτος αναφοράς το 2017 και θα αφορά στην περίοδο 2019-2022. Το 2022 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη τακτική αναθεώρηση, με έτος αναφοράς το 2021 για την περίοδο 2023-2026, και από εκεί και έπειτα, οι αναθεωρήσεις θα γίνονται με βάση τον κανονισμό.

Να σημειωθεί πάντως ότι παρ' ότι όλες οι πλευρές εκπέμπουν πλέον θετικό σήμα, προ ημερών ο αντιπρόεδρος της SOCAR Vitaliy Baylarbayov, μιλώντας στο πρακτορείο Euractiv, είχε εμφανιστεί συγκρατημένος. Αφενός είχε στείλει μήνυμα πως έχουν μειωθεί οι διαφορές που μέχρι πρόσφατα χώριζαν την ελληνική από την αζέρικη πλευρά, αφετέρου όμως είχε επισημάνει "δεν μπορούμε και να εγγυηθούμε ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί, μπορούμε όμως να ελπίζουμε".