Ζήτημα πρωταρχικής σημασίας χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εμποροβομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης την ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου σημειώνοντας ότι το νέο πλαίσιο καλείται να παίξει διπλό ρόλο για να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία, αυτόν της ασπίδας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Το σχέδιο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας στους ξένους ανταποκριτές και σύμφωνα με την κωδικοποίηση του ΕΒΕΠ τα βασικά σημεία του περιλαμβάνουν τα εξής:
-Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στις ενισχύσεις του νέου επενδυτικού νόμου ορίζεται με βάση το μέγεθος της επιχείρησης
•Για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ (από 1 εκατ. ευρώ).
•Για μεσαίες επιχειρήσεις, στο ποσό 200.000 ευρώ (από 500.000 ευρώ).
•Για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ (ξεκινούσαν από 200.000 και 300.000 ευρώ).
-Θα δίνονται ισχυρά κίνητρα στους επιχειρηματίες να επιλέξουν τη φοροαπαλλαγή, αντί της επιδότησης σε χρήμα. Οι κατηγορίες ενισχύσεων περιλαμβάνουν επίσης επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότηση επιτοκίου, συμψηφισμό οφειλών με φόρους, επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, σταθερό φορολογικό σύστημα για επτά χρόνια, ταχεία αδειοδότηση και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, μέσω ταμείου συμμετοχών με παροχή ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή εγγύησης κάλυψης ζημιών.
-Το σύνολο των ενισχύσεων που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 20 εκατ. ευρώ μαζί με τις συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες εταιρείες.
-Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 10% έως 45% του κόστους επένδυσης, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια στη οποία εδρεύει.
Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι ορισμένες από τις προτάσεις του ΕΒΕΠ έχουν περιληφθεί στο προσχέδιο, ενώ ζητά να επανεξετασθούν θέματα, όπως η μετεξέλιξη των Επιμελητηρίων σε Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης και Αδειοδότησης Επιχειρήσεων, η δημιουργία τμήματος Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων και Ναυτιλιακών Αξιών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η Αυτόνομη Ανάπτυξη της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας και Ναυπηγοεπισκεύης στην Ελλάδα κ.ά. Εκφράζει επίσης την ελπίδα ο νέος νόμος να υπερβεί τις αστοχίες των προηγούμενων και να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης, που θα ενισχύσει ουσιαστικά την σχεδόν ανύπαρκτη επενδυτική δραστηριότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ