Το ΕΒΕΠ ζητά τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας έκδοσης αδειών επισκευής πλοίων

Το ΕΒΕΠ ζητά τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας έκδοσης αδειών επισκευής πλοίων

Tην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας έκδοσης αδειών επισκευής πλοίων, σε συνδυασμό με το αίτημα άσκησης της εν λόγω δραστηριότητας από την επιμελητηριακή κοινότητα, έχει ζητήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Αυτό ανέφερε στο χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για την Εθνική Αλυσίδα Αξίας - Ναυτιλία, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου και της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε, ότι η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, λόγω και των τελευταίων εξελίξεων παραχώρησης του Ο.Λ.Π. στην COSCO, συνδέεται ευθέως με την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, εδραιώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα στις θαλάσσιες διαμεταφορές.

Προσπαθώντας να συμβάλλει, σε αυτή την κατεύθυνση, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, όπως είπε ο κ. Κορκίδης, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως είναι η δημιουργία ενός νέου, εξειδικευμένου τμήματος, αποτελούμενου από 814 επιχειρήσεις, με αντικείμενο τις ναυτιλιακές δραστηριότητες και την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Επίσης γνωστοποίησε ότι έχει κάνει αίτημα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, να εξεταστεί το ζήτημα της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας έκδοσης αδειών επισκευής πλοίων, σε συνδυασμό με το αίτημα άσκησης της εν λόγω δραστηριότητας από το ΕΒΕΠ, ενώ από το 2012 έχει προτείνει στο Υ.ΝΑ.Ν.Π. να αναλάβει το επιμελητήριο τα κόστη και την ευθύνη αυτής της δραστηριότητας.

Το επιμελητήριο δηλώνει ότι έχει τα μέσα και τον εξοπλισμό να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο κράτος αλλά και στο επιχειρείν ως εξής:

α. Θα διαθέσει ανθρώπινο δυναμικό 24/7, καλύπτοντας εξολοκλήρου τα σχετικά κόστη.

β. Θα παρέχει την δυνατότητα της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικαιολογητικών και έκδοσης άδειας ναυπηγοεπισκευής, μειώνοντας τα κόστη και τη γραφειοκρατία.

γ. Θα ενημερώνει ηλεκτρονικά τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες με προοπτική διασύνδεσης του Μητρώου επιχειρήσεων του κλάδου, που τηρείται σήμερα στη Γ.Γ. Βιομηχανίας.

δ. Θα τηρεί στατιστικά στοιχεία (κάτι που δεν γίνεται σήμερα) για την παρακολούθηση της δραστηριότητας, ώστε βάσει αυτών να ασκείται η αντίστοιχη πολιτική.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρηματικές συστάδες (clusters), όπως είπε ο κ. Κορκίδης, δεν προβλέπεται ρητά συγκεκριμένη νομική μορφή. Κατά συνέπεια, ενόψει αυτής της ελευθερίας που μέχρι τώρα είχαν, μπορούσαν να είναι απλές ενώσεις προσώπων, να έχουν συσταθεί με απλό ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας ή -ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων- αν υιοθετήσουν τη νομική μορφή του συνεταιρισμού ή της κοινοπραξίας.

Ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος 4399/2016 περιέχει τον πρώτο «νομικό» ορισμό της έννοιας και ορίζει ότι ειδικά για τις ανάγκες και την εφαρμογή του, επιχειρηματικές συστάδες (clusters) θεωρούνται τα δίκτυα επιχειρήσεων, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν ερευνητικά/εκπαιδευτικά ιδρύματα (πανεπιστήμια, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί έρευνας και ανάπτυξης, Ν.Π.Δ.Δ. όπως τα Επιμελητήρια) που δραστηριοποιούνται σε περιφερειακό ή διαπεριφερειακό επίπεδο.

Οι επιχειρηματικές συστάδες διευθύνονται και συντονίζονται από φορέα διαχείρισης με νομική προσωπικότητα, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα μέλη τους.

Η νομική προσωπικότητα αποκτάται από την καταχώρηση στα ειδικά βιβλία και μητρώα που προβλέπονται για την κάθε μορφή νομικού προσώπου, πχ. Πρωτοδικείο & ΓΕΜΗ.

Ο φορέας διαχείρισης της επιχειρηματικής συστάδας την εκπροσωπεί, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας δραστηριότητες που υποστηρίζουν την ανάπτυξή της.

«Έτσι, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα η συστάδα να είναι απλή ένωση προσώπων. Πρέπει οπωσδήποτε να λάβει μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, κοινοπραξίας, συνεταιρισμού, σωματείου ή οποιασδήποτε εταιρείας. Ότι λοιπόν γίνει θα γίνει σωστά και χωρίς να αφήσει κάποια ελληνική επιχείρηση εκτός, αλλά με τη προϋπόθεση ότι και οι επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν το επίπεδο και τους ρυθμούς εξέλιξης της ναυτιλίας, θα αναπτύξουν συνέχεια, συνέπεια και ποιότητα» κατέληξε ο πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ