Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Σήμερα τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της κύριας κατοικίας, με τους δανειολήπτες-φυσικά πρόσωπα να έχουν μία τελευταία ευκαιρία έως το τέλος του 2019 να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου πλαισίου. Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών, υποστηρίζοντας ότι αυτοί που θα ωφεληθούν θα είναι τελικά αισθητά λιγότεροι από τις 180.000 αιτήσεις που ενδέχεται να δεχθεί το σύστημα.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (http://www.keyd.gov.gr). Μέσω της λειτουργίας της πλατφόρμας και της επιτάχυνσης των πλειστηριασμών, μέσα στους επόμενους έξι μήνες αναμένεται να έχει γίνει ένα εκτεταμένο «ξεσκαρτάρισμα» μεταξύ των «στρατηγικών κακοπληρωτών» και των δανειοληπτών που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας. Άλλωστε, τόσο οι τράπεζες οι οποίες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους, όσο και οι Θεσμοί που έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις, θέλουν αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατό.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στο ν.4605/2019 - που είναι το πλαίσιο που διαδέχθηκε το «νόμο Κατσέλη» αλλά με πολύ πιο αυστηρούς όρους – εγκαινιάζεται στο υπουργείο Οικονομικών από τον Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, δίνοντας μια ύστατη ευκαιρία στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να διασώσουν το σπίτι τους. Αφού υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι δανειολήπτες θα δέχονται πρόταση ρύθμισης από την τράπεζα και θα έχουν περιθώριο ενός μήνα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε αυτή.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μετά το καλοκαίρι ενώ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Οι δανειολήπτες που θα κριθούν επιλέξιμοι μέσα από την αυτοματοποιημένη διαδικασία θα μπορούν να ωφεληθούν μέχρι και με διαγραφή οφειλής, στην περίπτωση που το ανεξόφλητο υπόλοιπο ξεπερνάει το 120% της εμπορικής αξίας και με ρύθμιση αποπληρωμής σε 25 έτη με χαμηλό επιτόκιο και επιδότηση από το κράτος ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση.
Όροι:
- Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ (ή 175.000 αν περιλαμβάνονται στις οφειλές επιχειρηματικά δάνεια)
- Το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 36.000 ευρώ.
- Το ύψος των οφειλών (σύνολο ανεξόφλητου κεφαλαίου + λογιστικοποιημένοι τόκοι + τυχόν έξοδα εκτέλεσης) κατά την ημερομηνία της αίτησης ορίζεται στα 130.000 ευρώ ανά πιστωτή ή 100.000 ευρώ ανά πιστωτή, αν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια.
- Το οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου έτους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12.500 ευρώ προσαυξημένο κατά 8.500 ευρώ για σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, με ανώτατο όριο τα 36.000 ευρώ.
- Για ρυθμιζόμενες οφειλές άνω των 20.000 ευρώ η ακίνητη περιουσία της οικογένειας και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος και του/της συζύγου δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 80.000 ευρώ.
- Καταθέσεις, πολύτιμα μέταλλα, χρηματοπιστωτικά προϊόντα της οικογένειας να μην ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.
Για μία ακόμη φορά, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις του πλαισίου αφορά όσους έχουν πραγματική ανάγκη και γι' αυτό έχει αποφασιστεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου ενώ θα γίνονται και διασταυρώσεις φορολογικών και άλλων στοιχείων. Τα πιο σφιχτά όρια του νόμου αναμένεται να οδηγήσουν πολλούς δανειολήπτες, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ενώ μπορούσαν, σε συμβιβασμό με τις τράπεζες. Στην πλατφόρμα μπορούν δυνητικά να ενταχθούν συνολικά δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος, ήτοι τα 8 δισ. ευρώ αφορούν σε στεγαστικά. Οι ίδιες εκτιμήσεις τοποθετούν στις 50.000 τον αριθμό των επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία και αναμένεται να επιδιώξουν να προστατευθούν.
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς του προηγούμενου νόμου έληξε στο τέλος του 2018 και η κυβέρνηση πήρε παράταση από τους θεσμούς για δύο μήνες ενώ στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν το οικονομικό επιτελείο προσπαθούσε να «παγώσει» τους πλειστηριασμούς και τον εντοπισμό των «στρατηγικών κακοπληρωτών» μέχρι τις εκλογές. Τελικά η κυβέρνηση τα κατάφερε αφού ο νέος νόμος εφαρμόζεται ουσιαστικά από σήμερα και οι εκλογές… επισπεύστηκαν κατά τέσσερις μήνες.