«Ειδικό αποθεματικό» μισό δισ. ευρώ για το 2023
Shutterstock
Shutterstock

«Ειδικό αποθεματικό» μισό δισ. ευρώ για το 2023

Τα «μηνύματα» φτάνουν από όλες τις κατευθύνσεις. Ο οίκος Moody’s ζήτησε να διασφαλιστεί ότι ακόμη και αν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές του 2023, δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας.

Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής εξέπεμψε χθες αντίστοιχο μήνυμα. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει εδώ και πολλές εβδομάδες την Ελλάδα να αποφύγει τα οριζόντια μέτρα στήριξης και τις δαπανηρές ενισχύσεις που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τον βασικό δημοσιονομικό στόχο της επόμενης πλευράς που είναι η επιστροφή στα πλεονάσματα.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση καλείται μέχρι την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου να καταθέσει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Και φυσικά, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πακέτο της ΔΕΘ (δηλαδή τα 5,5 δις. ευρώ που καλύπτει την περίοδο 2022-2024) δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Μερικές ημέρες αργότερα δόθηκαν τα δείγματα προθέσεων για το τι θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου: πολύ συντηρητικές κινήσεις για να κρατηθεί το δημοσιονομικό κόστος χαμηλά.

Ο λογαριασμός βγήκε στα 100 εκατ. ευρώ για τον Οκτώβριο προκειμένου να επιδοτηθεί το ρεύμα και για τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι το κόστος μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί λόγω αυξημένης παραγωγής ρεύματος από τα υδροηλεκτρικά. Κάτι αντίστοιχο προγραμματίζεται να γίνει και για το 2023.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός «ειδικού αποθεματικού» το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με όχι περισσότερα από 400-500 εκατ. ευρώ προκειμένου με αυτά τα χρήματα να βγουν οι δύσκολοι πρώτοι μήνες του 2023 κατά τους οποίους θα βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.

Αν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στις τιμές της ενέργειας, θα επιλεγεί και πάλι η λύση των συμπληρωματικών προϋπολογισμών πάντοτε όμως με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Είναι αποφασισμένο στην κυβέρνηση ακριβώς επειδή η αβεβαιότητα είναι τεράστια, να ακολουθηθεί η «βήμα προς βήμα» προσέγγιση και τα κονδύλια να δεσμεύονται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Έτσι θα κυλήσουν οι επόμενες εβδομάδες και μήνες με στόχο να μην γίνει το μεγάλο λάθος κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού που θα είναι στη συνέχεια δύσκολα αναστρέψιμο.