Είμαστε τελικά απόκληροι;
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Είμαστε τελικά απόκληροι;

Ο πληθωρισμός έχει δυσκολέψει πολλά νοικοκυριά, καθώς τα έξοδά τους αυξάνονται ενώ η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται. Συχνά, στο τέλος του μήνα, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται χωρίς χρήματα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.

Ορισμένες φορές, ο πληθωρισμός μπορεί να επηρεάζει τα νοικοκυριά ακόμα και πιο νωρίς από το τέλος του μήνα.

Προκειμένου να διαπιστώσουμε την έκταση και την εξέλιξη αυτής της κατάστασης μπορούμε να ανατρέξουμε στο ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ.

Το ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ είναι το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για  τη μέτρηση της κοινής γνώμης και την κατανόηση των κοινωνικών και οικονομικών τάσεων στην Ευρώπη.

Μέσω του ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ, μπορούμε να εξετάσουμε σχετικές ερωτήσεις που αφορούν την αντίληψη των πολιτών σχετικά με τον πληθωρισμό και την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. 

Για την  περίπτωση που μας ενδιαφέρει θα χρησιμοποιήσουμε την ερώτηση: «Έχετε δυσκολίες να πληρώσετε τους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα;» Οι πιθανές απαντήσεις είναι: 

  • Πάντα
  • Μερικές φορές
  • Ποτέ

Αυτή η ερώτηση μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτό που συχνά ακούμε ότι ο πληθωρισμός έχει σπρώξει πολλά νοικοκυριά στην δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ήδη από τα μέσα του μήνα. Μπορούμε μάλιστα να παρατηρήσουμε την εξέλιξη των απαντήσεων από το 2009 δηλαδή πριν η Ελλάδα εισέλθει στη μεγάλη οικονομική κρίση που είχε ως συνέπεια τις μεγάλες  περικοπές εισοδημάτων.

Στον παραπάνω πίνακα έχουμε τις απαντήσεις από το 2009 δηλαδή πριν από την κρίση έως το πιο πρόσφατο ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ που έγινε στις αρχές του 2023. 

  • Το 2009 το 23% δηλώνει ότι έχει πάντα δυσκολίες και το 50% ότι έχει δυσκολίες μερικές φορές στο τέλος του μήνα να πληρώνει τους λογαριασμούς.
  • Το 2013 το ποσοστό που είχε  πάντα δυσκολίες να πληρώνει τους λογαριασμούς είναι  45% και 43% μερικές φορές. 
  • Το 2016 το 49% είχε πάντα δυσκολίες και το 41% μερικές φορές.
  • To 2020 είχαμε 28% των πολιτών που δήλωναν ότι έχουν πάντα πρόβλημα  με τους λογαριασμούς πριν από το τέλος του μήνα και 41% μερικές φορές. Τα ποσοστά αυτά ήταν πολύ κοντά στα ποσοστά που είχαμε προ της κρίσης. 

Το τελευταίο ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ έδειξε ότι τα ποσοστά αυτά ήταν μεν κάπως ανεβασμένα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια αλλά οπωσδήποτε χαμηλότερα από τα ποσοστά που καταγράφηκαν κατά την περίοδο 2011 έως 2019.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι στην Ελλάδα παρατηρείται ότι τα ποσοστά αυτά είναι πολύ πιο αυξημένα από τα αντίστοιχα της Ευρώπης.

Η έρευνα γνώμης του ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ δεν μας επιτρέπει βεβαίως να γνωρίζουμε τους λόγους των υψηλών ποσοστών που παρατηρούνται στην Ελλάδα, αν δηλαδή οφείλονται σε οικονομικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα υπερχρέωση των νοικοκυριών ή υποκειμενική υπερεκτίμηση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.