Είσαι αυτοαπασχολούμενος και έχεις ζημιές; Απόδειξη

Είσαι αυτοαπασχολούμενος και έχεις ζημιές; Απόδειξη

Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται λέει η παροιμία. Στο υπουργείο Οικονομικών την υιοθετούν και σηκώνουν το γάντι. Ποια ήταν η αυστηρότερη κριτική που έγινε στην κυβέρνηση με αφορμή την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου; Ότι… απαγορεύει σε έναν επαγγελματία να έχει μια κακή χρονιά και να εμφανίσει ζημιά. Σωστή στη θεωρία η κριτική. Σε μια ελεύθερη οικονομία και σ' ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν μπορείς να… διατάξεις κερδοφορία.

Γι’ αυτό η διάταξη που ενσωματώνεται στην τελική μορφή του νομοσχεδίου αφοπλίζει αυτό το επιχείρημα. Έχει ζημιά ο επαγγελματίας; Δεν θα αποδεχτεί -και θα επιμείνει μέχρι τέλους στην απόφασή του αυτή- το τεκμαρτό εισόδημα που θα του υπολογίσει η εφορία. Θα πληρώσει όμως το… τίμημα. Και αυτό θα είναι ότι θα μπει σε λίστα ελέγχου. Που σημαίνει ότι ο ελεγκτής θα ξεσκονίσει τα ηλεκτρονικά βιβλία για να αποφανθεί αν οι ζημιές είναι αποτέλεσμα δυσμενών συνθηκών στην αγορά και ατυχούς συγκυρίας ή αν έχει γίνει κατάχρηση στο σκέλος των επαγγελματικών δαπανών.

Λόγω μάλιστα της πρόσβασης που έχουν πλέον οι φορολογικές αρχές σχεδόν σε όλα τα οικονομικά δεδομένα μας, αυτός που θα θελήσει να αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα, θα κινδυνέψει να βρεθεί με μια μεγάλη δαπάνη, με μια σημαντική μεταβολή στον τραπεζικό του λογαριασμό ή και με μια αγορά περιουσιακού στοιχείου. Τι εκτιμάται ότι θα πράξει η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών; Δεν θα ρισκάρει τον έλεγχο και θα αποδεχτεί το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο μάλιστα, με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή θα «εξορθολογιστεί» σε αρκετά επίπεδα.

Στην πράξη, και αφού αποκαλυφθεί και η ακριβής διατύπωση της διάταξης, θα αποδειχτεί αν η αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος με… αντάλλαγμα τον έλεγχο, θα αποδειχτεί η πολιτική κίνηση «ματ». Οι επαγγελματίες δικαίως ισχυρίζονται σήμερα ότι το δικαίωμα αμφισβήτησης των τεκμηρίων δίνεται μόνο σε φαντάρους, ασθενείς και φυλακισμένους και πυρόπληκτους ή πλημμυροπαθείς. Το διευρυμένο σύστημα, δεν θα έχει περιορισμούς. Όσο για την απειλή ελέγχου, ποιος θα βγει στο δημόσιο διάλογο για να υποστηρίξει ανοικτά ότι δεν θέλει να ελεγχθεί;

Έχοντας μελετήσει και τα 2.000 σχόλια που έγιναν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει εντός της ημέρας περισσότερες αλλαγές. Το κριτήριο του τζίρου για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα αλλάξει. Εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει στρεβλώσεις, δημιουργεί και προβλήματα διαφάνειας στο νέο σύστημα. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τον κλαδικό τζίρο και στο υπουργείο Οικονομικών το γνωρίζουν. Ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, πολλές φορές συμπληρώνεται αυθαίρετα από τους λογιστές χάρην ευκολίας. Αλλαγή (διευκόλυνση) και για τους ασκούντες εποχικό επάγγελμα.

Γιατί να φορολογηθεί με βάση το εισόδημα ενός έτος ένα σχολικό κυλικείο όταν αποδεδειγμένα δεν λειτουργεί για περισσότερους από 8 μήνες; Γιατί να επιβαρυνθεί μια εποχική επιχείρηση που απασχολείται για σεζόν; Περιμένουμε ότι θα ενταχθούν τα δωδεκατημόρια στην τελική διάταξη ή κάτι παρόμοι που θα λύνει και αυτό το πρόβλημα.

Ενισχύεται το πλαίσιο και για όσους φροντίζουν άτομα με αναπηρία ενώ για το αν θα αναγνωρίζεται και το οικογενειακό εισόδημα μάλλον θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Είναι πολύ μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος και όπως διεμήνυε και χθες ο πρωθυπουργός από το Λονδίνο δεν υπάρχει περίπτωση η δημοσιονομική απόδοση του νέου συστήματος φορολόγησης των επαγγελματιών να αποφέρει λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ.