Το τελευταίο Euroworking Group της χρονιάς θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα για να αποφασίσει για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών κάθε χώρας της Ευρωζώνης θα ακούσουν την εισήγηση των θεσμών για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα 13 προαπαιτούμενα, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκλειδώσει το 1 δισ. ευρώ και αναλόγως με την εισήγηση αυτή, θα αποφασίσουν.
Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν ξεκινήσει να γράφουν την έκθεση συμμόρφωσης. Σε αυτήν ελέγχουν τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, αφού είχε πρώτα μεταφραστεί στα αγγλικά και κατά πόσο όλα όσα είχαν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση ψηφίστηκαν και δεν υπήρξαν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους «χοντρικά όλα είναι εντάξει», αλλά χθες υπήρχαν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα για τα οποία απαιτούνταν ή έκδοση προεδρικού διατάγματος ή κάποιου είδους τροπολογίες. Συγκεκριμένα, σε εκκρεμότητα ήταν:
• Δύο αποφάσεις που αφορούν τον τομέα της υγείας και τα clawbacks των νοσοκομείων.
• Η έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη σύσταση διεύθυνσης συντονισμού στην Τράπεζα της Ελλάδας για τα «κόκκινα» δάνεια.
• Η έκδοση απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων.
• Κάποιες αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο.
• Ορισμένες εκκρεμότητες όσον αφορά τον δασικό νόμο.
Εφόσον το Euroworking Group δώσει το «πράσινο φως» σήμερα -ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ- τότε την Παρασκευή το πρωί θα γίνει διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), στο οποίο μέλη είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτοί με τη σειρά τους θα αποφασίσουν την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ώστε τα χρήματα να φτάσουν στα ελληνικά ταμεία τη Δευτέρα.
Ταυτόχρονα με τα προαπαιτούμενα μέτρα, στο μικροσκόπιο των θεσμών βρίσκεται και το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί ως προς αυτή την πρωτοβουλία, αλλά θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν διατάξεις που να έρχονται σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο.
Επειτα από αυτό, η προσοχή όλων στρέφεται στον πρώτο έλεγχο του προγράμματος, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν έως και το 2018, είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αποφασίσει την επαναφορά του waiver πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου και συγκεκριμένα στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Δηλαδή, να ξεκινήσει και πάλι να παρέχει φθηνή ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί -όπως επισημαίνουν στελέχη με γνώση της κατάστασης- μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση έχει δείξει σαφή πρόθεση εφαρμογής των συμφωνηθέντων και εφόσον υπάρχει μία πρώτη συμφωνία για τις αλλαγές στους παραπάνω τομείς με τους δανειστές (staff level agreement).