Του Γιώργου Φιντικάκη
Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά η Ελλάκτωρ με την ΕΛΠΕ και την Elpedison για την εξαγορά του ποσοστού 22,74% που κατέχει η πρώτη στην Elpedison, την μικτή εταιρεία που διατηρούν οι παραπάνω στο χώρο της ενέργειας.
Το τίμημα δεν έγινε γνωστό, ωστόσο όλες οι πλευρές επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη, γεγονός που σημαίνει ότι ΕΛΠΕ και Edison, (θυγατρική πλέον της Γαλλικής EdF), οι οποίες κατέχουν από κοινού το 75,78% της Elpedison, αποκτούν πλέον και το 22,74% της εταιρείας, και γίνονται απόλυτοι κάτοχοι της Elpedison.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ΕΛΠΕ και Edison, θα ελέγχουν πλέον από κοινού (50%-50%) το σύνολο σχεδόν των μετοχών της Elpedison, δηλαδή το 98,52%, με ένα πολύ μικρό ποσοστό, ύψους 1,48% να ανήκει στη ΧΑΛΚΟΡ.
Η Ελλάκτωρ οδηγήθηκε στην παραπάνω απόφαση στο πλαίσιο της απόφασης της να αποεπενδύσει από τον τομέα θερμικής παραγωγής και προμήθειας ρεύματος, καθώς η διοίκηση δίνει πλέον έμφαση στους τομείς των Παραχωρήσεων, του Περιβάλλοντος, των ΑΠΕ αλλά και των Κατασκευών. Η απόφαση της Ελλάκτωρ να αποεπενδύσει από την Elpedison, ενεργοποίησε αμέσως την συμφωνία ότι όταν κάποιος από τους μετόχους αποφασίσει να φύγει, τότε αποκτούν αμέσως δικαίωμα πρώτης προτίμησης οι υπόλοιποι.
Στην λογική αυτή, αμέσως μόλις η Ελλάκτωρ έκανε γνωστή την απόφασή της, η Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια αποφάσισαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους, και απηύθυναν στην πρώτη πρόταση εξαγοράς για το μερίδιό της, ύψους 22,74% στην Elpedison. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις και τελικά επετεύχθη συμφωνία, της οποίας οι ακριβείς λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.
Σημειωτέον ότι η Elpedison έχει ένα χαρτοφυλάκιο από δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος άνω των 810 ΜW που λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η μία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη στη Θίσβη της Βοιωτίας. Μάλιστα πρόσφατα η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για να λάβει άδεια παραγωγής τρίτης μονάδας φυσικού αερίου 826 MW, που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί δίπλα στην υφιστάμενη, στη Θεσσαλονίκη.
Στην προμήθεια ρεύματος, η εταιρεία είχε μερίδιο τον περασμένο Απρίλιο στο 3,83%, με τα ποσοστά της να είναι μοιρασμένα σχεδόν ισομερώς στη μέση και στη χαμηλή τάση, ενώ δραστηριοποιείται και στο φυσικό αέριο. Στο πρώτο τρίμηνο τα λειτουργικά της κέρδη ανήλθαν στα 11 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. το περσινό τρίμηνο, ενώ κατά 55% αυξήθηκαν και οι πωλήσεις στα 156 εκ. ευρώ.