Την «ευαισθησία» των κρατικών ομολόγων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προσπαθεί να εκτιμήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μελέτη που είδε σήμερα το φως τη δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να εμφανίζουν υψηλά επίπεδα νευρικότητας σε περιόδους αναταράξεων, ενώ πλέον δεν επηρεάζουν σημαντικά τους κρατικούς τίτλους των υπόλοιπων χωρών, εκτός της Πορτογαλίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο γκρουπ των χωρών που εμφάνιζαν υψηλό κίνδυνο μετάδοσης των αναταράξεων την περίοδο 2010-2013, ωστόσο στη συνέχεια η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Σήμερα, οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο είναι η Αυστρία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ Ελλάδα και Πορτογαλία ενώ επηρεάζουν η μία την άλλη δεν επηρεάζουν τις υπόλοιπες χώρες.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη της ΕΚΤ, η Γερμανία είναι η χώρα που επηρεάζει περισσότερο τα ομόλογα των υπόλοιπων κρατών-μελών. Παρ'' όλα αυτά, η πορεία των γερμανικών τίτλων «ευθύνεται» πολύ λιγότερο για τις διακυμάνσεις σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
«Ωστόσο, όταν ερμηνεύουμε τα ευρήματα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η εκτιμώμενη μετάδοση αναταράξεων από μία χώρα σε άλλη δεν αντανακλά κατ'' ανάγκη το γεγονός ότι ο ρόλος της χώρα που ευθύνεται για τη μετάδοση είναι διαρθρωτικός. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της κρίσης, οι αναταράξεις στην αγορά ομολόγων της Γερμανίας αντικατόπτριζαν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις από τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων προς ασφαλή καταφύγια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζονταν και με τις ανησυχίες για την βιωσιμότητα του χρέους κρατών-μελών της Ευρωζώνης και όχι αναταράξεις γερμανικής προέλευσης», σημειώνει η ΕΚΤ.
Επίσης, λόγω της μεγάλης ρευστότητας που έχει η γερμανική αγορά ομολόγων, είναι πιθανό να αντιδρά πιο δυναμικά και γρήγορα σε κοινές αναταράξεις σε σύγκριση με άλλες αγορές ομολόγων.