«Κόφτη» στις επιχειρήσεις που θα έχουν δικαίωμα υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό διευθέτησης χρεών με το δημόσιο και τις τράπεζες συμφώνησαν να βάλουν η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Από το ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο θα εξαιρεθούν όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τζίρο χαμηλότερο των 50.000 ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δικαίωμα αξιοποίησης του νόμου που θα προβλέπει «κούρεμα» χρεών, θα έχουν συντριπτικά λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τις 400.000 που είχε αρχικά υπολογίσει η κυβέρνηση.
Με την ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι δυνατότητα υπαγωγής στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα έχουν περίπου 30.000 επιχειρήσεις και ένα μέρος από τις 70.000 μικρές εταιρείες με τζίρο άνω των 50.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες, και ειδικά οι περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες αυτοματοποιημένης διευθέτησης των χρεών τους, θα πρέπει να βρουν λύσεις απευθείας με τις τράπεζες στις οποίες χρωστούν, χωρίς να είναι γνωστό αν θα μπορούν στη συνέχεια να απολαύσουν τα οφέλη μιας διευθέτησης χρεών και τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.
Το θεσμικό πλαίσιο για την εξωδικαστική διευθέτηση χρεών θα είναι έτοιμο το 2017 και σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, θα αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ η ρύθμιση θα έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και η διάρκειά της θα εκπνεύσει σε 18 μήνες.
Στις ρυθμίσεις θα συμμετέχει και το Δημόσιο (εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία) στο οποίο θα επιτραπεί να κουρεύει όλων των ειδών τις φορολογικές υποχρεώσεις που περιλαμβάνουν πρόστιμα, προσαυξήσεις και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Από τη «διευθέτηση» θα εξαιρείται μόνο ο ΦΠΑ και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών που έχει δεν έχει καταβληθεί στο Δημόσιο.
Στην εξωδικαστική ρύθμιση χρεών θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις με χρέη προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους πιστωτές υπό την προϋπόθεση ότι κρίνονται «βιώσιμες» και το αίτημα τους γίνεται ποδεκτό από το 60% των πιστωτών οι οποίοι συναινούν υπέρ της ρύθμισης χρεών της επιχείρησης. Διαφορετικά το πλαίσιο θα λειτουργήσει σαν Κερκόπροτα για χιλιάδες εκκαθαρίσεις με πρωτοβουλία των πιστωτών.
Τις υποθέσεις θα αναλαμβάνουν οι περίπου 2.500 διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές οι οποίοι θα παρεμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων και πιστωτών.
Βασίλης Γεώργας