Στις 5 Ιουνίου 2021, το Ελ Σαλβαδόρ άφηνε πίσω του τις καμπάνιες τουριστικής προβολής και ο Πρόεδρος, Ναγίμπ Μπουκέλε, άρχιζε να προβάλει μαζί με τον υπέροχο καιρό, τις παραλίες που προσφέρονται για σέρφινγκ, τις παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες που προσφέρονται προς πώληση, τη νέα πλέον δυνατότητα μη φορολόγησης των υπεραξιών από συναλλαγές σε bitcoin και την άμεση άδεια παραμονής σε επιχειρηματίες που επενδύουν σε bitcoin.
Η μικρή δημοκρατία της Αμερικανικής ηπείρου γινόταν και επίσημα η πρώτη χώρα, που αντικαθιστούσε το εθνικό της νόμισμα με το bitcoin. Το εθνικό νόμισμα της χώρας το «κολόν», έχει αντικατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια από το αμερικανικό δολάριο. Ωστόσο, με την απόφαση αυτή του κοινοβουλίου του Ελ Σαλβαντόρ, το Bitcoin αποκτούσε την έννοια του νόμιμου νομίσματος.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας η χρήση του bitcoin θα ήταν προαιρετική και η σχέση ανταλλαγής ανάμεσα στο αμερικανικό δολάριο και στο bitcoin θα καθοριζόταν από τις τρέχουσες τιμές των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Παράλληλα η κυβέρνηση προσέφερε σε όσους επιθυμούσαν να «εξορύξουν» bitcoins, φθηνή και καθαρή ενέργεια ηφαιστειακής προέλευσης.
Σύμφωνα με τις προεδρικές εξαγγελίες η υιοθέτηση του bitcoin, ως επίσημου εθνικού νομίσματος αποσκοπούσε σε ένα ευρύ φάσμα θετικών αποτελεσμάτων για το Ελ Σαλβαδόρ.
Το πρώτο ήταν η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους που είχε μόλις ξεπεράσει τα $18 δισ., το υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας. Ας σημειωθεί πως το 2002 το δημόσιο χρέος του Ελ Σαλβαδόρ βρισκόταν στα $7,8 δισ.
Το δεύτερο ήταν η ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστά μεγαλύτερα από τα παραδοσιακά 2% και 3%. Μάλιστα ο στόχος που είχε τεθεί, ήταν η προσέλκυση και μεταφορά στη χώρα του 1% της παγκόσμιας αποτίμησης του bitcoin, μέσω φορολογικών κινήτρων. Κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ κατά +25%.
Το τρίτο ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος της αδυναμίας αποπληρωμής δανείων $1,6 δισ. μέσα στο 2023 και το 2025, καθώς οι αγορές απαιτούσαν επιτόκια αναχρηματοδότησης της τάξης του 15%. Οπότε η μόνη διαθέσιμη λύση ήταν η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντιθέτως, μέσω της κίνησης αυτής, το Ελ Σαλβαδόρ προχωρούσε σε έκδοση ομολόγων με αποδόσεις της τάξης του 100% για να επενδύσει τα έσοδα σε bitcoin και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μέσω των δυνητικών υπεραξιών από το συγκεκριμένο crypto.
To τέταρτο ήταν η προσέλκυση επενδύσεων εξόρυξης bitcoin και άλλων cryptos, λόγω του χαμηλού ενεργειακού κόστους από φθηνή και καθαρή ενέργεια ηφαιστειακής προέλευσης. Πάνω σε αυτό το σχέδιο, είχαν εκδοθεί και τα περίφημα Volcano Bonds που υπόσχονταν αποδόσεις της τάξης του 145%.
Και το πέμπτο ήταν ευκολία μεταφοράς των εμβασμάτων από τους μετανάστες πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που ζούσαν στο εξωτερικό, που υπερέβαιναν τα $6,4 δισ. σε ετήσια βάση.
Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, στην προσπάθεια της να ενσωματώσει το bitcoin στην οικονομία της, είχε απευθυνθεί τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, για να αντλήσει τεχνογνωσία και να ακολουθήσει συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Αμφότεροι οι οργανισμοί, είχαν αρνηθεί να προσφέρουν βοήθεια, επικαλούμενοι λόγους που στηρίζονται στην αδιαφάνεια του bitcoin, καθώς και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η «εξόρυξη» bitcoin, λόγω της απαιτούμενης υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Και ταυτόχρονα είχαν προειδοποιήσει πως η υιοθέτηση του bitcoin ως εθνικού νομίσματος, θα έφερνε τη χώρα αντιμέτωπη με τις διωκτικές αρχές του FATF, στο κυνήγι κατά του μαύρου χρήματος και του ξεπλύματος κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες.
Παράλληλα ο Πρόεδρος της χώρας είχε προχωρήσει στην ίδρυση ενός εθνικού «El Salvador Trust Fund», ύψους $150 εκατ. με σκοπό την αγορά bitcoin.
Το Fund αυτό είχε αρχίσει να αγοράζει bitcoin από τον Σεπτέμβριο του 2021 με τη τιμή του bitcoin να βρίσκεται τότε στα $46.811. Συνολικά το «El Salvador Trust Fund», έχει στην κατοχή του 2.381 bitcoins με μέση τιμή κτήσης τα $43.357, έχοντας επενδύσει συνολικά $103.233.360 από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, οπότε σταμάτησαν οι αγορές.
Σήμερα, η ζημία του Fund ανέρχεται στα $41.879.409. Δηλαδή οι απώλειες του εθνικού “El Salvador Trust Fund”, ξεπερνούν το 40%. Τα Volcano Bonds έμειναν στη μέση. Και το δημόσιο χρέος για το 2023 παραμένει εκκρεμές.
Η κυβέρνηση του Σαν Σαλβαδόρ, εκτιμούσε πως η υιοθέτηση του Bitcoin, θα αποτελούσε ένα όπλο κατά της ακραίας φτώχειας και του πληθωρισμού, καθώς και ένα μέσο ενσωμάτωσης των πολιτών στο τραπεζικό και παρατραπεζικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, και εδώ διαψεύστηκε.
To AEΠ του Ελ Σαλβαδόρ από +7,6 στις αρχές του 2021, βρίσκεται σήμερα στο +0,7. Ο πληθωρισμός από 0% στο 2021, σήμερα βρίσκεται στο 5,44%. Ο δείκτης φτώχειας βρίσκεται το 26,6%, αυξημένος από το 24,6% που ήταν το 2021. Και παρά την ευρεία διάδοση των θεωριών των crypto και της ψηφιακής τεχνολογίας, οι δείκτες αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλοί. Λιγότερο από το 50% των μαθητών αποφοιτά από το Δημοτικό και περίπου το 20% των μαθητών αποφοιτά από το Λύκειο.
Όπως φαίνεται μετά από δυο χρόνια από την υιοθέτηση του Bitcoin και από την προσπάθεια δημιουργίας της πρώτης «Bitcoin city», το Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει πετύχει πολλά, τόσο σε οικονομικούς όσο και σε κοινωνικούς δείκτες.