Του Απόστολου Σκουμπούρη
Η στρατηγική απόφαση επέκτασης στο εξωτερικό – μέσα στη «φωτιά» της κρίσης - όχι μόνο αποδείχτηκε επωφελής για την εταιρεία ΕΛΙΝΟΙΛ, αλλά της έδωσε καλούς ρυθμούς ανάπτυξης τζίρου και κερδών, σε μια αγορά που στην 9ετία από το 2010 έως σήμερα υποχώρησε κατά 43%! Το management της ΕΛΙΝΟΙΛ λοιπόν, το 2012, βλέποντας το «βούλιαγμα» της αγοράς καυσίμων, πήρε τη στρατηγική απόφαση αλλαγής προτεραιοτήτων βγαίνοντας στις αγορές του εξωτερικού. Το αποτέλεσμα, έξι περίπου χρόνια μετά, δικαιώνει την επιλογή.
Πλέον, η ΕΛΙΝΟΙΛ, από τους 50.000ΜΤ (μετρικούς τόνους) που πούλησε το 2014, πλέον έχει φτάσει να πουλάει 3.000.000ΜΤ σε 17 χώρες, τριών Ηπείρων (Ασία, Αφρική και Ευρώπη), αυξάνοντας διαρκώς τις εξαγωγές της. Η απόφαση να βγει στις διεθνείς αγορές ήταν ζωτικής σημασίας, καθώς η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά με «ταβάνι», έχοντας το 10% της αγοράς, όπου πουλάει 600.000ΜΤ.
Αυτά – μεταξύ άλλων – επισήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ (και επί περίπου 40 χρόνια στέλεχος της εταιρείας) Γιάννης Αληγιζάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου όπου παρουσιάστηκε η νέα εποχή και τα νέα σχέδια της επιχείρησης.
Ο ίδιος επισήμανε πως είναι μονόδρομος η συνέχεια της επέκτασης στο εξωτερικό, καθώς αυτό δίνει ασφάλεια και «εγγύηση» στο μέλλον της εταιρείας, όμως η εταιρεία είναι και θα παραμένει στην Ελλάδα, όπου έχει το σύνολο των δραστηριοτήτων της.
Το εταιρικό εκτόπισμα της ΕΛΙΝΟΙΛ
Η εταιρεία έχει ιστορία 65 ετών, έχοντας «χτίσει» πελατολόγιο 20 χιλ. πελατών (νοικοκυριών) στην Ελλάδα, διατηρώντας την ηγεμονία στην αγορά βιομηχανικών καυσίμων με μερίδιο 20%. Διαθέτει τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, δύο εργοστάσια, τρία ιδιόκτητα πλοία έχοντας κάνει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και εμπορική δραστηριότητα.
Μέσα στα χρόνια της κρίσης, συνολικά η αγορά καυσίμων (λιανική και χοντρική) χτυπήθηκε, καθώς από τα 8.500 πρατήρια καυσίμων πέριξ του 2010, σήμερα έχουν μειωθεί στα 5.500 και πιθανότατα θα μειωθούν περαιτέρω.
Η ΕΛΙΝΟΙΛ διατηρεί περί τα 620 πρατήρια πανελλαδικά, μέσω δικαιόχρησης του σήματός της, ενώ ελάχιστα από αυτά (κάτω από δέκα) είναι ιδιόκτητα. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 220 εργαζόμενους (χωρίς φυσικά να περιλαμβάνονται τα πρατήρια).
Ολιστική ενεργειακή προσέγγιση με τέσσερις πυλώνες
Όπως τόνισε ο κ. Αληγιζάκης, στόχος της Ελινόιλ είναι να γίνει σταδιακά ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος, που θα παρέχει όλο το φάσμα των ενεργειακών υπηρεσιών, όμως αυτές διαμορφώνονται από την αγορά και τις εξελίξεις.
Τέσσερις είναι οι πυλώνες που θα «χτίσουν» αυτήν την ολιστική ενεργειακή προσέγγιση: Υγρά και στερεά καύσιμα, φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.
Έτσι, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου η ΕΛΙΝΟΙΛ ξεκινά να προμηθεύει μέσω των 620 πρατηρίων της και προϊόντα ρεύματος και φυσικού αερίου, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την εταιρεία Ήρων, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα πακέτα αυτά θα είναι της Ηρων, με την οποία η ΕΛΙΝΟΙΛ έχει υπογράψει από τον Αύγουστο του 2018 στρατηγική συνεργασία, αλλά θα πωλούνται με το brand name «Electricοn» και «aerion».
Όχι βενζινάδες, αλλά επιχειρηματίες με όραμα
Τα πρατήρια της ΕΛΙΝΟΙΛ δεν είναι σε μεγάλους οδικούς άξονες ούτε σε κεντρικές – απρόσωπες – περιοχές, αλλά σε νησιά, μικρές πόλεις και κωμοπόλεις, άρα είναι ένα κομμάτι αυτών των μικρών κοινωνιών. Στην ΕΛΙΝΟΙΛ, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, πιστεύουμε στην δύναμη και τον ρόλο του επιχειρηματία πρατηριούχου, όχι στο παλαιό μοντέλο του μονοδιάστατου... βενζινά.
Έχουμε λοιπόν, ένα πολύ ισχυρό όπλο έναντι των ανταγωνιστών μας, καθώς διαθέτουμε 620 σημεία με πρατηριούχους, που είναι «δεμένοι» μαζί μας. Δεμένοι, συναισθηματικά.
Βεβαίως, έχει να γίνει πολλή δουλειά στο κομμάτι αυτό, πως θα εμπνεύσουμε τους πρατηριούχους – επιχειρηματίες, πως θα τους εμφυσήσουμε το όραμα για τη μετάβαση στη νέα εποχή. Και δεν είναι μόνον οι πρατηριούχοι και η ιδιοκατανάλωση των 620 πρατηρίων, είναι οι πελάτες των πρατηριούχων, γενικώς χιλιάδες καταναλωτές!!
Αυτό όμως, προϋποθέτει ότι οι πρατηριούχοι θα ακολουθήσουν το όραμα μας. Δεν θέλουμε «βενζινάδες». Θέλουμε μικρούς επιχειρηματίες, που θα πωλούν ενέργεια. Καύσιμα, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Φυσικό Αέριο, εξήγησε ο κ. Αληγιζάκης.
Όσοι πρατηριούχοι συνειδητοποιήσουν έγκαιρα, ότι η αγορά αλλάζει, ότι τα παραδοσιακά καύσιμα που πωλούν, φεύγουν από την αγορά και αποκαθίστανται από Φυσικό Αέριο και Ηλεκτρικό Ρεύμα, αυτοί, όχι μόνον θα επιβιώσουν αλλά θα είναι σε θέση να αναπτύξουν υγιείς επιχειρήσεις με προοπτικές.
Διώξαμε πρατήρια
Ο κ. Αληγιζάκης αναφέρθηκε και στο καυτό θέμα της εξασφάλισης ποιότητας και αξιοπιστίας σ'' όλη την «αλυσίδα» αγοράς καυσίμων ή ενεργειακών προϊόντων. Επισήμανε πως παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από πλευράς Κράτους τα τελευταία χρόνια, η αγορά εξακολουθεί να είναι παραβατική. Διότι αν η παθογένεια της αγοράς είναι η παραβατικότητα, η παθογένεια του Δημοσίου είναι η έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης και ταχύτητας, όχι έλλειψη Νομικού Πλαισίου!!
Τόνισε ότι η ΕΛΙΝΟΙΛ κάνει δικούς της αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε πρατήρια με το σήμα της, και όταν – στο παρελθόν – διαπίστωσε παραβατικότητα, κατέβασε το σήμα της αμέσως. Ασχέτως αν ήταν λίαν κερδοφόρα τα συγκεκριμένα πρατήρια.
Δέσμευση ποιότητας με Lloyd''s και Bureau Veritas
Η εταιρεία ανακοίνωσε μια νέα γενιά καυσίμων Crystal μαζί με ασφαλέστερους ελέγχους στην ποιότητα των προϊόντων της. Καθιερώνεται από το Μάρτιο η λεγόμενη «δέσμευση ποιότητας», που διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων, ενώ σε συνεργασία με την εταιρεία Bureau Veritas ξεκινούν μυστικοί έλεγχοι στα πρατήρια και όσα εντοπίζονται να νοθεύουν τα καύσιμα θα χάνουν το σήμα τους.
Ταυτόχρονα οι Lloyd''s θα ελέγχουν αν η Bureau Veritas κάνει σωστά τη δουλειά της, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματά της. Επίσης, η Bureau Veritas θα κάνει ελέγχους κρυφούς, σε όλο το δίκτυο, παίρνοντας δείγματα, αναλύοντας τα άμεσα και ενημερώνοντας μας για την εικόνα του Δικτύου. Με λίγα λόγια, η ΕΛΙΝΟΙΛ βάζει στην... εξίσωση των ερευνών ποιότητας και παραβατικών συμπεριφορών, ξένες ελεγκτικές εταιρείες. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με στόχο το πλήρες αδιάβλητο της διαδικασίας.
Μεγέθη της Ελινόιλ
Καθώς η Ελινόιλ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, ο κ. Αληγιζάκης αρνήθηκε χθες να δώσει νούμερα για τη χρήση του 2018, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Τόνισε όμως πως το 2018 τα μεγέθη ήταν περίπου ανάλογα με το 2017.
Θυμίζουμε πως ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου στη χρήση 2017 ανήλθε σε 1,368 δισ. ευρώ, έναντι 1,296 δισ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας αύξηση 5,5%.
Τα EBITDA είχαν διαμορφωθεί σε 13,4 εκατ. ευρώ έναντι 13,3 εκατ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 1%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη ήταν στα 4,2 εκατ. ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ το 2016.
Εισηγμένη από το 2004 - «Χαμηλό» προφίλ στο Χ.Α.
Η Ελινόιλ εισήχθη στη Κύρια Αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 10 Μαρτίου 2004, ενώ έχει προς διαπραγμάτευση 23.828.130 μετοχές. Γενικώς έχει... χαμηλό προφίλ στο χρηματιστήριο, καθρεφτίζοντας ίσως τη γενικότερη... εσωστρέφεια του ομίλου σ'' ό,τι αφορά τη δημοσιότητα, ενώ χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά περιορισμένη εμπορευσιμότητα. Η αποτίμηση της εταιρείας είναι στα 34,5 εκατ. ευρώ, το P/BV διαμορφώνεται στο 0,67 και το P/E στο 8,5. Έχει χαμηλό – υψηλό 2018 στα 1,37 και στα 1,95 ευρώ αντίστοιχα. Η ΕΛΙΝΟΙΛ κατά 65% περίπου ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέζη.