Τα Ελληνικά Πετρέλαια δικαίωσαν τον χθεσινό μας τίτλο δημοσιεύοντας το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία τους από πλευράς λειτουργικών και καθαρών κερδών ενώ η παραγωγή μετρητών προσέγγισε το μισό δισ. ευρώ σε ένα μόλις τρίμηνο, μια ανεπανάληπτη επίδοση σχεδόν για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών, πιθανότητα η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Με αυτή την επίδοση τα Ελληνικά Πετρέλαια κλείδωσαν όχι το καλύτερο εξάμηνο όλων των εποχών αλλά την καλύτερη χρήση από την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο (1998). Στο εξάμηνο η προσαρμοσμένη καθαρή κερδοφορία βρίσκεται στα 371 εκατ. ευρώ, μόλις 1 εκατ. ευρώ πίσω από την ιστορικά καλύτερη προσαρμοσμένη επίδοση καθαρών κερδών της χρήσης (12 μήνες) του 2017. Εννοείται φυσικά ότι τα αποτελέσματα ήταν μακράν καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς, αφήνοντας πολύ πίσω ακόμα και τον πιο αισιόδοξο αναλυτή (προσαρμ. λειτουργικά 459 εκατ. ευρώ και προσαρμ. καθαρά κέρδη 277 εκατ. ευρώ)
Η διαφορά έχει γίνει στη διύληση, η οποία σε ένα μόλις τρίμηνο έφερε κέρδη 467 εκατ. ευρώ με το περιθώριο διύλισης να εκτοξεύεται στα 26,5 δολάρια ανά βαρέλι. Παράλληλα η αύξηση των εξαγωγών (49% του συνόλου) και η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ απορρόφησαν το αυξημένο κόστος ενέργειας. Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι τα ΕΛΠΕ δεν αξιοποίησαν το 100% της δυναμικότητάς τους στο β’ τρίμηνο, καθώς Ελευσίνα και Ασπρόπυργος μπήκαν στη… μάχη με καθυστέρηση ημερών λόγω της προγραμματισμένης συντήρησης. Το κόστος ευκαιρίας αυτής της καθυστέρησης εκτιμάται σε διαφυγόντα λειτουργικά κέρδη 164 εκατ. ευρώ!
Όμως και οι άλλες δραστηριότητες του ομίλου υποστήριξαν την κερδοφορία με την εμπορία να εμφανίζει ισχυρή δυναμική λόγω του Τουρισμού και την αύξησης της ζήτησης σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά καύσιμα. Οι πωλήσεις ντίζελ μάλιστα βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο από το 2019 (+4%) ενώ διψήφια ποσοστιαία απόκλιση εμφανίζει η βενζίνη.
Οι ΑΠΕ πλέον αρχίζουν να δίνουν σημαντικά νούμερα, αφού η εγκατεστημένη ισχύς έφθασε μετά την εξαγορά των αιολικών (55MW) στη Μάνη τα 340MW. H διοίκηση φάνηκε αισιόδοξη για την επιτάχυνση του προγράμματος επενδύσεων στις ΑΠΕ επισημαίνοντας ότι ο στόχος των εγκατεστημένων 1000 MW για το 2025 δείχνει να έρχεται πιο κοντά. Το ίδιο ισχύει και για την παραγωγή ενέργειας η οποία είχε συνεισφορά 10 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο αναλογικά με τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην Elpedison.
Απόρροια όλων αυτών των καλών νέων ήταν ο δανεισμός να περιοριστεί κάτω από τα 2 δις ευρώ μετά από τη σημαντική αύξηση που καταγράφηκε στο α’ τρίμηνο (2,33 δις ευρώ). Η παραγωγή ελευθέρων ταμειακών ροών ξεπέρασε το μισό δις ευρώ σε ένα μόλις τρίμηνο γυρίζοντας το εξάμηνο σε θετικό έδαφος κατά 140 εκατ. ευρώ.
Το κλίμα στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη ήταν πανηγυρικό με τη διοίκηση πάντως να επισημαίνει ότι το γ’ τρίμηνο αν και πιο αδύναμο κινείται πολύ ικανοποιητικά. Ο Ιούλιος ήταν πολύ δυνατός μήνας, ο Αύγουστος εμφανίζει κάμψη ωστόσο τα περιθώρια διύλισης έχουν ξαναπάρει την ανηφόρα με ώθηση από το ντίζελ το οποίο θα έχει κυρίαρχη θέση στη ζήτηση των επόμενων δύο τριμήνων λόγω της μερικής υποκατάστασης του -ακριβού πλέον- φυσικού αερίου. Το κλείσιμο της συναλλαγής της ΔΕΠΑ υποδομών αναμένεται τις επόμενες ημέρες, γεγονός που θα επιτρέψει τη διανομή έκτακτου μερίσματος 0,4 ευρώ ανά μετοχή.
Από την άλλη πλευρά η διοίκηση απέφυγε να δώσει σαφές στίγμα για το τελικό μέρισμα της εταιρίας αναμένοντας τα τελικά στοιχεία της επίδοσης του γ’ τριμήνου. Ανέφερε ωστόσο ότι θα υπάρξει κάποιο μέρος της κερδοφορίας το οποίο θα διοχετευθεί στον κλάδο των ΑΠΕ αξιοποιώντας τις δυνατότητες μόχλευσης που αυτή τη στιγμή επικρατούν στην αγορά. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης παίρνει σειρά για συντήρηση το Σεπτέμβριο χωρίς ωστόσο να έχει κάποιο σημαντικό κόστος ευκαιρίας σε σχέση με την παύση λειτουργίας που παρατηρήθηκε στα άλλα δύο διυλιστήρια του ομίλου. Τέλος τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί η νέα εταιρική ταυτότητα που θα έχει πλέον και το στίγμα από την είσοδο του ομίλου στις ΑΠΕ.
Αποτιμησιακά τα ΕΛΠΕ βρίσκονται αισθητά κάτω από τις 4 φορές την αξία των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών της φετινής χρήσης όταν ιστορικά ο κλάδος βρίσκεται «δίκαια αποτιμημένος» στις 5,5 - 6,0 φορές. Το δυνητικό περιθώριο δεν είναι αμελητέο ωστόσο η τρέχουσα συγκυρία μπορεί να θεωρηθεί ειδικών προδιαγραφών.
Το βέβαιο είναι ότι τα ΕΛΠΕ απέκτησαν δύναμη εκ νέου στο να υλοποιήσουν το φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και εισόδου στις ΑΠΕ το οποίο δεν είναι απλά μια άσκηση μείωσης ρύπων αφού πλέον υπάρχει και λειτουργική κερδοφορία της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ που θα αυξάνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις προσθήκες δυναμικότητας. Επομένως, μισή φορά το φετινό EBITDA επιπλέον στην αποτίμηση των ΕΛΠΕ ίσως να είναι μια πιο συντηρητική προσέγγιση στο που θα μπορούσε να φθάσει η τιμή της μετοχής.
Ακολουθεί την Τρίτη το απόγευμα το σετ αποτελεσμάτων εξαμήνου της Motor Oil. Προσδεθήκαμε και αναμένουμε.
Πως εξελίσσεται η χρήση των Ελληνικών Πετρελαίων