Αλλάζει σελίδα ο όμιλος των ΕΛΠΕ, τόσο ως προς τον ενεργειακό του μετασχηματισμό, όσο και ως προς το διοικητικό του μοντέλο, με τις ισορροπίες μεταξύ των δύο βασικών του μετόχων να τίθενται σε νέα βάση.
Στο εξής το Δημόσιο θα ορίζει τα 4 από τα 11 μέλη της νέας διοίκησης, καθώς η εξ αναβολής Γενική Συνέλευση που έγινε σήμερα ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (96,48%) την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ. Εδώ και μια εβδομάδα άλλωστε, η πλευρά της Paneuropean του ομίλου Λάτση είχε κάνει σαφές ότι θα την αποδεχτεί, αφού επί της ουσίας δεν ανατρέπει την νέα σελίδα που επιχειρεί να γυρίσει ο πετρελαϊκός όμιλος.
Σε αυτό το νέο τοπίο, εκ των 11 μελών του νέου Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, τα 4 θα ορίζονται από το Δημόσιο και τα υπόλοιπα 7 «θα εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση της εταιρείας, χωρίς την συμμετοχή του ίδιου (σσ: του ΤΑΙΠΕΔ) ή οποιουδήποτε συνδεδεμένου με αυτό φυσικού ή νομικού προσώπου», όπως αναφέρει το ίδιο το Ταμείο στην πρότασή του.
Με άλλα λόγια, ακόμη και αν τα 3 επόμενα μέλη του ΔΣ θα ορίζονται με συναπόφαση (Δημοσίου-Paneuropean της πλευράς Λάτση), τα υπόλοιπα 4 ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη θα εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διαμόρφωση των νέων ισορροπιών.
Εφόσον οι μέτοχοι θα έχουν το πρώτο και τελευταίο λόγο είναι προφανές ότι η σύνθεση του νέου 11 μελούς ΔΣ μπαίνει σε εντελώς νέες βάσεις, με το Δημόσιο να έχει σε αυτό μόνο 4 μέλη. Αλλαγή ουσιώδης σε σχέση με την σύνθεση του υφιστάμενου ΔΣ των ΕΛΠΕ, όπου τα 7 μέλη προέρχονται από το Δημόσιο, τα 2 από την πλευρά Λάτση, τα 2 από τους εργαζόμενους και τα 2 είναι ανεξάρτητα.
Οι 5 πυλώνες
Στο δια ταύτα πάντως του επιχειρηματικού τους σχεδιασμού, τα ΕΛΠΕ φιλοδοξούν να προχωρήσουν σε ένα γενναίο μετασχηματισμό μέσα από 5 πυλώνες του στρατηγικού πλάνου «Όραμα 2025». Ταυτόχρονα επανακαθορίζεται το επενδυτικό τους πλάνο, ύψους 1,7 δις ευρώ.
Σύμφωνα με όσα είπε και χθες προς τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιης, κατά το call μετά την παρουσίαση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, το πλάνο επικεντρώνεται σε 5 πυλώνες :
- Επικαιροποίηση της στρατηγικής των επενδύσεων: Αυτές αναμένεται να κατευθυνθούν σε ποσοστό 50% στη διασφάλιση και αναβάθμιση της κύριας δραστηριότητας της διύλισης, με έμφαση τις επενδύσεις σε καθαρά καύσιμα, βιοκαύσιμα, ενεργειακή αποδοτικότητα, μπλε και πράσινο υδρογόνο. Το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί στις ΑΠΕ. Σύμφωνα με την διοίκηση τα τελευταία χρόνια οι ετήσιες επενδύσεις κυμαίνονται στα επίπεδα των 150 έως 200 εκατ. ευρώ, αλλά με το νέο επενδυτικό πλάνο οι δαπάνες αυτές επανακαθορίζονται. Αθροιστικά στην 5ετία, δηλαδή την διάρκεια του πλάνου «Όραμα 2025» προβλέπονται επενδύσεις 1,7 δισ ευρώ, στις ΑΠΕ μέρος του οποίου θα αφορά σε ανάπτυξη νέων έργων και το υπόλοιπο σε εξαγορές.
- Στρατηγική ESG με μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50%, που θα επιτευχθεί μέσω μείωσης σε απόλυτες τιμές των εκπομπών κατά 30% μέχρι το 2030 και κατά 20% εμμέσως από την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου
- Αλλαγή εταιρικής δομής. Δημιουργείται μια holding εταιρεία, με επιμέρους θυγατρικές για τους τομείς της εμπορίας καυσίμων, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου καθώς και των ΑΠΕ. Το πλάνο μετασχηματισμού αναμένεται να ενεργοποιηθεί κατά την τακτική ΓΣ του ομίλου τον Ιούνιο.
- Επαναδιατύπωση της εταιρικής ταυτότητας, η οποία θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη νέα στρατηγική του ομίλου.